Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пробиви в стената" - Националната галерия показва портрети, рисувани в лагера в Белене

Снимка: "Дневник"

Изложбата "Пробиви в стената", събрала портрети на лагеристи, рисувани от художника д-р Петър Байчев в продължение на почти пет години престой в Белене, ще бъде открита от 18 ч. днес в Националната художествена галерия, съобщава "Дневник".

Изложбата е част от инициативата "25 години Свободна България" и ще бъде открита от президента Плевнелиев, проф. Ивайло Знеполски и от Веселин Байчев, син на д-р Байчев.

"Пробиви в стената" ще се опита да запълни съществуващата празнина в българската историческа памет относно случилото се в комунистическите трудови лагери, казват организаторите. Това ще стане, като се покажат автентични портрети на български граждани, репресирани от комунистическия режим по политически и биографични причини, както и рисунки, изобразяващи моменти от техния мъчителен живот в "концлагерна България".

Авторът на ценните портрети д-р Петър Байчев ги рисува в продължение на почти петте години от своя престой в Белене, като успява да ги запази и изнесе след излизането си през 1954-та г.

Свидетелстване не с думи, а с изображения, пренасящи до нас през времето части от самата текстура на човешките същества, затворени зад бодливата тел, е обобщението на  проф. Ивайло Знеполски за изложбата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна