Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима президенти почетоха откриването на паметник на Георги Марков

Снимка: БГНЕС



Президентът Росен Плевнелиев откри паметник на писателя и журналист Георги Марков в столицата.

Епископ Константин, който вече 33 години отслужва панихиди за Георги Марков, направи водосвета на паметника на писателя на столичния площад "Журналист". На откриването присъстваха и президентите Петър Стоянов и Жельо Желев, приятели, дисиденти, десни политици от близкото минало. Президентът Росен Плевнелиев припомни, че комунистическият режим е наричал Георги Марков "родоотстъпник" и "невъзвращенец".

Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите, още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система.

Един от близките приятели на Георги Марков, писателят Георги Мишев, заяви:

Бронзовият мъж пред нас е като жив, завърнал се от дълго изгнание в Отечеството, което той обичаше с чистото родолюбие на Вазов.

За откриването на паметника дойде и съпругата на Марков Анабел:

Той ми каза, че дори е обмислял как може да дойде в България, така че никой да не разбере, че е тук. Просто за 24 часа. Той ми каза, че ако за тези 24 часа е тук, би посетил родителите си и ще се отбие в Клуба на писателите.

Паметникът на Георги Марков е дело на скулптура Данко Данков, а финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж" на политическия имигрант, доктор Георги Лазаров.

Интервю с писателя Георги Мишев за предаването "Нещо повече" може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна