Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ: За пореден път има застой в условията на живот и правене на бизнес

Снимка: БГНЕС

Застой в условията за живот и възможностите за правене на бизнес установява за пореден път изследването на Института за пазарна икономика "България в международните класации 2014". Според анализаторите реформите са належащи, а перспективите пред страната ни не са оптимистични и в идните години.

Най-тежка е ситуацията при възприятията за корупцията, особено в съдебната система и по високите етажи на властта. Институциите не работят, а политическата нестабилност разколебава доверието на хората и на инвеститорите. Посредствени резултати се отчитат и в конкурентоспособността и условията за правене на бизнес. Сравнително добри са единствено показателите за икономическа свобода и човешко развитие.

За съжаление нещата не се подобряват и за съжаление това не е обща ситуация в международните класации, които ние разглеждаме, т.е. в редица класации има значителни подобрения на страни, които прескачат по 10 - 20 места. Ние никога не сме били от тези страни и все още не сме били такава страна. Ние никога не сме били в списъка на топ 3 реформатори в която и да било от международните класации, които разглеждаме. Мисля, че за съжаление няма изгледи това да се случи в следващите няколко години, каза председателят на Института за пазарна икономика Светла Костадинова. Първите места не са само цел, защото те означават по-високи доходи, по-голяма производителност и по-добри условия за живот, допълни тя.

От Института препоръчват осигуряване на независимост на съдебната система, административна реформа, частно социално и здравно осигуряване, реформа в образованието и по-гъвкави условия на труд.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна