Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Няма промяна в бюджета на МТСП за 2015-а, но се очакват повече средства от еврофондовете

Калфин за "Южен поток": Да минава руският газ през Турция е много лош вариант за Европа

| обновено на 06.12.14 в 16:47
Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Платените и безплатни противници на „Южен поток“ са всички тези, които се противопоставят на проекта със и без аргументи, като аргументите, които се привеждат, са доста спорни. Аргументът, че „Южен поток“ носи зависимост от Русия, е абсолютно безсмислен, тъй като в момента получаваме руски газ, но през посредници. Собствеността на този газопровод е смесена, а не е руска, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в интервю за предаването „Деконструкция“.

Всякакви безсмислени тези се чуваха. Включително и от предишното правителство се правеха неща, които накараха ЕК да спре въобще процедурите по проекта, от които миришеше силно на корупция. Например, това, което мога да посоча от предишното управление, са търговете, които бяха направени за изпълнители на проекта. Не беше направена пълна обществена поръчка, а бяха дадени няколко дни за оферти и накрая бяха избрани фирми, за които Драгомир Стойнев каза, че били фирми на Пеевски, но след това били сменени. Имаше една голяма площ, на която трябваше да излезе газопроводът до Варна, която няколко пъти беше препродадена, докато един-двама посредници изкараха доста пари, като я продадоха на „Южен поток“ на безумна цена. Много хора се бяха нагласили да извадят много милиони от този проект, обясни Калфин.

Калфин заяви, че президентът Росен Плевнелиев не е искал реализацията на големи енергийни проекти в България: Президентът е един от тези, които много упорито се бореше да няма големи енергийни проекти въобще в България. Не съм чул нито един аргумент  това да е в защита на българския интерес.

За Юнкер и ЕК и отношението им към България, Калфин каза: Конкретиката беше свързана с това, че в началото на следващата година ще тръгне и втората спряна програма „Околна среда“.  През последните седмици бяха утвърдени първите от новите оперативни програми. Аз много се радвам, че те са точно тези, с които аз ще работя. Вече сме предприели мерки максимално бързо те да стигнат до българските граждани. Имаше ангажимент от Доналд Туск за подкрепа за процеса на влизане в Шенген на България. От страна на Мартин Шулц имаше заявена подкрепа за това, че в България се създава впечатлението, че се търси стабилност.

Според Калфин, България не е попречила на „Южен поток“: По-скоро България беше или пасивна, или правеше такива процедури, за които споменах, и които нямаше как да минат без реакция от ЕК. Не мисля, че България е изпълнявала европейска поръчка да се изправи срещу „Южен поток“. Президентът Путин може би отговаря и на някои приказки, които бяха чувани от България по отношение на руската политика. Очевидно е, че през последните години имаме силно обтягане на дипломатическия език с Русия, което за мен е много притеснително. Фактът, че „Южен поток“ спря, се дължи на  невъзможност в момента да бъде строен. За мен притеснителното е, че проблемът не се отлага, не се търси решение, а просто бяхме шамаросани и президентът Путин каза: „Гледайте си работата, ние ще го пренесем през Турция“.  Да минава руският газ през Турция е много лош вариант за Европа.

По отношение на позицията на Миков, че настоящето правителство е дясно и неолиберално и неговата политика е антисоциална  и несъвместима с ценностите, които трябва да споделя Шулц като социалист, Калфин заяви: Той протестира срещу това защо левият Шулц подкрепя дясното правителство. Понеже Миков изразява съмнение за моите политически възгледи в последните години, аз съм готов да изляза с него на публичен дебат и да обсъдим кой е допринесъл повече и за българските, и за европейските ценности на социалистическите партии и кой не го  е направил, въпреки че е имал тази възможност, и кой си е мълчал на висши пленуми на партията, само и само да не каже пряка дума на началника на тази партия.

По отношение на Бюджет 2015, вицепремиерът коментира: След 3,7% дефицит е неизбежно догодина ограничаването на разходите в сравнение с тази година. При ограничаване на разходите се появяват доста проблеми. В същото време средствата, които трябва да се отделят за финансиране на европейски програми догодина, са по-големи от обичайните, тъй като е последната година, в която могат да се използват средства от предишния период. Така че при тези два обективни критерия, вече гледам на бюджета като на бюджет, който може да мине с най-малко щети. В социалната и трудовата политика ще имаме от националния бюджет същите средства като тази година, от европейския бюджет ще имаме доста повече, така че се надявам там да успее да не се усети намаляване на средствата, а даже увеличаване. Притесненията ми са основно с административната част на бюджет.

Във връзка с предстоящия протест на КНСБ срещу пенсионната реформа, министърът каза: Точно така. И аз бих излязъл на протест за пенсионната реформа. Пенсионната система беше решена през 2000-а година. От тогава досега параметрите й са предмет на експерименти  от всякакво естество.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна