Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ предложи алтернативен Бюджет 2015

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС
Институтът за пазарна икономика (ИПИ) предлага свои разчети за алтернативен държавен бюджет за следващата година. В него приходите са 30 млрд. лева, а заложеният дефицит е 1,8 на сто от Брутния вътрешен продукт.

Алтернативният бюджет на Института за пазарна икономика залага на овладяването на бюджетния дефицит и на неотложните структурни реформи, посочи Петър Ганев. На първо място е разбиването на монопола на Здравната каса:

Една част, два процента от тези осем процента, ако бъде насочена към частния фонд, той може да предостави по-добра услуга, която да направи смислено здравното осигуряване за мене и за хора като мене, които работят, плащат осигуровки, а насреща на практика няма нищо.

За пенсионната реформа икономистите предлагат поглед в перспектива:

Пенсионната реформа не е покачването на възрастта или стажа, дори ограничаването на ранното пенсиониране е детайл от системата. Големият въпрос е след време откъде ще получаваме нашите пенсии, дали държавна пенсия от НОИ, или от личните ни сметки в частните пенсионни фондове.

Икономистите предлагат и отмяната на данък "дивидент" и данък "лихва". Пренасочване на една пета от подоходния данък към общините и спиране на националните доплащания за земеделските производители.

Според експертите в проектобюджета, разглеждан сега в парламента, се нарушават фискалните правила, определени в Закона за публичните финанси.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна