Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравни медиатори ще обикалят заедно с екипите на Спешна помощ при повиквания от кварталите

| обновено на 10.12.14 в 18:59

След среща между министъра на здравеопазването и неправителствени ромски организации беше решено, че здравни медиатори от националната мрежа трябва  да обикалят заедно с екипите на Спешната помощ при повиквания от кварталите.

Първата краткосрочна мярка, възприета на дискусията, е ромските неправителствени организации и членовете на националната мрежа от здравни медиатори заедно с районните центрове по здравеопазване и центровете по Спешна помощ да започнат разговори в среда, различна от спешността и насилието, и с тази мярка да се преодолее възможността екипи на Спешна помощ да бъдат нападани, каза след срещата министърът на здравеопазването Петър Москов. В събота той ще се срещне с Националното сдружение на общините, за да предложи да се назначат здравни медиатори в общините, където до момента няма.

До момента имаме 150 здравни медиатори в 80 наши общини и така с назначаването им да се избегнат случаите на агресия. На срещата е възприето и предложението здравните медиатори да обикалят със спешните екипи.

От инициативния комитет "Факултета" предложиха дежурен екип на Спешна помощ и линейка да бъдат непрекъснато в близост до кварталите с компактно население, като например шофьорът на линейката е ром, който познава общността, и така да се работи по-спокойно.

От Инициативния комитет обаче отхвърлиха идеята полицейски екипи да дежурят с линейките.

Екипите на пловдивската спешна помощ ще се охраняват от полицията при посещенията им в ромските махали както в града, така и в селата  Калояново, Розино и Анево. Това заяви директорът на Областната дирекция на МВР Пламен Узунов, след среща с директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Иван Стойнов.

Репортажът на Гергана Хрисчева, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна