Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният прокурор на Испания подаде оставка

| обновено на 19.12.14 в 17:01
Едуардо Торес-Дулсе
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Генералният прокурор на Испания Едуардо Торес-Дулсе, който е ключова фигура в скандала между Мадрид и Каталуния във връзка с опита за референдум за независимост на областта, днес подаде оставка. Според опозицията той е бил поставен под натиск от правителството, предаде "Ройтерс".

Торес-Дулсе се бореше за независимостта на заеманата от него длъжност, когато централното правителство го притискаше да образува дело срещу каталунския премиер Артур Мас за произвеждането на символичен референдум за отделяне от Испания. Торес-Дулсе също така се конфронтира с правителството за въвеждането на тежки присъди затвор за стачници и демонстранти.

Съсловната организация на съдиите, както и политици, включително от опозиционната Социалистическа партия и десноцентристката политическа сила, бореща се за независимост на Каталуния, "Конвергенция и съюз на Каталуния", заявиха днес, че генералният прокурор се е оттеглил поради натиск от правителството.

Повечето жители на Каталуния биха гласували провинцията им да остане в състава на Испания, сочат резултатите от социологическо проучване на регионалното правителство. Макар и с минимална разлика от 45,3 процента "против" независимостта срещу 44,5 на сто "за" отделяне, това е първото обществено допитване от години, което показва този резултат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна