Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е поискала да бъдат издадени всички необходими разрешителни за морската част на "Южен поток"

| обновено на 19.12.14 в 17:37
Снимка: БГНЕС

Руският министър на енергетиката Александър Новак е поискал от българския си колега Теменужка Петкова в оптимални срокове да бъдат издадени всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода "Южен поток". Информацията беше съобщена от българското Министерство на енергетиката. 

В разговора си с Новак Петкова е посочила, че "Южен поток" е важен за България, но той трябва да се реализира само при спазване на европейското законодателство. За нас това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаването на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода, подчертала Петкова. Тя е представила предложението за изграждането на газов разпределителен център край Варна. Новак е посочил, че до този момент Москва не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на такъв център в България, но ако го получи, е готова да го разгледа.

Петкова е уверила руския си колега, че процесът по издаване на разрешителни за "Южен поток" е в ход и че част от документите вече са издадени, а за други в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Издаването на разрешителните беше потвърдено по-рано и от премиера Бойко Борисов в Брюксел.

Въпреки заявеното от президента на Русия Владимир Путин намерение за спиране на проекта до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, е припомнила министър Петкова. Тя е пояснила още, че това е важно за България особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката. Петкова е изтъкнала, че Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор и е поканила Новак да посети България в удобно за него време, за да може разговорите по тези и други теми от взаимен интерес да продължат.

Същевременно руският вестник "Ведомости" съобщи, че проектната компания "Южен поток транспорт" е замразила доставките на тръби и на строителни материали за морската част на газопровода. Вестникът цитира източник от "Газпром", според когото производителите на тръби вече са уведомени за това решение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна