Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максималният осигурителен праг ще бъде 2 600 лева

Снимка: БГНЕС

Максималният осигурителен праг да стане 2 600 лева, решиха депутатите. Въпреки че преди почивката депутатът от ГЕРБ Делян Добрев поиска запазване на прага на 2 400 лева и залата прие това предложение, оказа се, че правилникът на Народното събрание не позволява предложението да бъде направено в последния момент. Добрев аргументира искането си с това, че, запазвайки по-нисък праг на осигуряване, младите и образовани хора ще останат в България.

Знаете, че хората, които получават тези заплати, това са хора, работещи в IT сектора, лекари и хората, които създават високата добавена стойност в България,  хора, на които ние разчитаме, и хора, които губим всяка година, защото заминават за чужбина. Няма логика, според мен, в предложението да се увеличава максималният осигурителен доход над 2 400 лева. Той бе замразен за дълги години. Нека се види окончателното гласуване на текстовете. Всеки, който иска да получава по-висока пенсия, знаете, има възможност да се осигурява допълнително в универсални пенсионни фондове, допълнително пенсионно осигуряване и така нататък. За пенсионерите от преди десет години, вие знаете, че по-скоро трябва да се върви в посока да няма горна граница, за да бъде справедливо, заяви Добрев.

От своя страна вицепремиерът Ивайло Калфин реагира остро срещу предложението на Делян Добрев в последния момент и заяви, че ако залата го приеме, това означава, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване трябва да се пренапише.

Не могат да се правят импровизации. Ако това се направи като промяна, това означава, че приетият малко по-рано бюджет на Здравната каса също трябва да се промени. Това означава, че трансферите от държавния бюджет също трябва да се променят. Това означава, че трябва да се започне отначало гласуването на бюджета надолу. Просто е абсурдна една такава импровизация. Това не е процедура, която е нормална за приемане, коментира Калфин.

Мартин Димитров от реформаторите единствен подкрепи предложението за запазване на максималния осигурителен праг на 2 400 лева. Въпреки че това намалява парите на НОИ с 30 милиона лева, Димитров бе категоричен, че това няма да се отрази сериозно върху постъпленията върху хазната.

Единственият проблем с това гласуване, е, че се прави в последният момент, а трябваше да стане по-рано, да бъде обсъдено, да бъде прието по надлежния ред. Иначе то е правилно, но сега заради него трябва да бъдат направени няколко корекции в бюджета на ДОО и в републиканския бюджет, а и на Здравната каса всъщност, да, точно така, който вече на практика е гласуван. Въпреки че, мен ако ме питате, дали това ще доведе до голяма промяна в събираемостта, се съмнявам, тъй като практиката показа, че увеличението на максималния осигурителен праг не носи големи допълнителни приходи в бюджета, заяви Димитров.

От "БСП - лява България" обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради нарушение на правилника.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна