Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хенералифе - приказните градини на султана

БНР Новини
Дворцовият комплекс Хенералифе, Испания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хенералифе е лятната резиденция на султаните на Гранада от династията на Насридите. Намира се в полите на планината Сиера Невада, Южна Испания. От VIII до XV век Гранада е мавританско владение, а Династията на Насридите е една от най-дълготрайните мавритански династии. Един от владетелите й, Мохамед III, построява двореца Хенералифе и създава приказните му градини, шедьовър на ислямската архитектура.
Дворът на водните градини и Градините на султана са наистина магически места, сякаш излезли от приказка на „1001 нощ”. Дългият тесен басейн в Двора на водните градини е пълен с водни лилии. Ограден е по цялата си дължина от фонтани и шпалир от чимшири, цветя и изящни колони. Градините на султана са известни с това, че са подредени по начина, по който са изглеждали средновековните арабски градини. През арки от зелени растения, човек попада в истински лабиринт от подредени в различни геометрични фигури храсти, цветя и дървета, с красиви кръгли каменни фонтани между тях. Множество опитни градинари са създали и поддържали този шедьовър. Тъй като не са познавали помпите, а реката Даро тече в долината, арабите изкопали тунел, дълъг близо 7 км, който хващал водите на Даро над нивото на хълма. Така през Хенералифе, свързан с Алхамбра чрез закрита алея, тече истинска река, хранеща множеството фонтани. На места водата се спуска от по-високата част на градините към по-ниската по перилата на стълбищата, между различните нива.
Хенералифе, заедно с двореца Алхамбра и квартал Албайсин са включени като едно неразделно цяло в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца” в събота сутрин.




3 януари


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна