Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Железничарите не се отказват от протестите за влаковете

Синдикатът на железничарите не се отказва от протестната демонстрация, насрочена за днес в Горна Оряховица, въпреки уверенията на министъра на транспорта Ивайло Московски, че решението за спиране на пътнически влакове ще бъде преразгледано.

След преговори с финансовото ведомство вчера стана ясно, че железниците ще получат недостигащите им 40 милиона лева. Това ще позволи на 90-те влака, набелязани за спиране от 1-ви февруари, да продължат да се движат. Не е ясно какво ще стане с 38-те линии, спрени на 12-и януари, каза министър Московски.

Председателят на синдикална структура в Горна Оряховица Дечко Гърков обясни

Митингът ще се състои. Защо? Няма нищо черно на бяло, няма нищо - нито решение на правителството, нито на парламента. До момента, в който не излезе черно на бяло, и влаковете отново да се движат, както досега, ние сме в бойна готовност. 

Правителството трябва да излезе с окончателно становище идната сряда. Днешният митинг на гарата в Горна Оряховица е насрочен за 11.00 часа. Планирани са протести и на Централна гара в София, както и на гарите в Пловдив и в Карлово.

Карловският район е сред най-ощетените от последните мерки на БДЖ. Спрени са девет пътнически влака от и до София, Златица, Сливен и Тулово, които минаваха през Карлово. Така на практика много селища в общината остават без железопътен транспорт. Пред закриване е и Локомотивното депо в града. 





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна