Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис" свали кредитния рейтинг на Русия на ръба на територия "боклук" и сигнализира за възможно по-нататъшно понижение

В края на миналата седмица агенция "Мудис" понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия с една степен до "Ваа3" от "Ваа2", предупреждавайки, че слабата рубла и сривът на петролните цени могат да влошат и без това потиснатите перспективи пред икономическия растеж на страната.

Кредитната агенция също така посочи, че може да има и по-нататъшно понижение на руския кредитен рейтинг.

"Мудис" заяви, че ще направи оценка на издръжливостта на правителствения финансов баланс и най-вече на неговите защитни валутни резерви с оглед основната прогноза на рейтинговата агенция за цените на петрола и рисковете от по-нататъшно тяхно понижение по време, когато достъпът на руски банки до международните валутни пазари остава блокиран поради наложените международни санкции. Въпреки това, Агенцията отбеляза, че руският финансов баланс "привидно остава много силен".

Решението на "Мудис" отговаря на последните понижения на кредитния рейтинг на Русия от страна на кредитните агенции "Стандард енд Пуърс" и "Фич".

Агенцията също така посочи, че очаква реалният брутен вътрешен продукт на Русия да се свие с 5,5% през 2015-а година и с нови близо 3% през 2016-а година, което да доведе до "почти нулев" реален икономически растеж през 10-годишния период до 2018-а година.

По-високите лихвени проценти и бързо растящата инфлация допълнително ще смачкат потребителския разполагаем доход, докато ограниченият достъп до международно финансиране ще продължи да намалява способността на руските банки за предоставяне на кредити. Поради високата степен на несигурност, потребителите вероятно ще са по-склонни да спестяват, отколкото да харчат и това ще навреди допълнително на икономическото възстановяване на страната, предупреди "Мудис".

Междувременно агенция "Стандард енд Пуърс" обяви, че планираният за средата на месеца преглед на кредитния рейтинг на Русия ще бъде отложен за края на януари. Преди време агенцията намали руския кредитен рейтинг от "ВВВ" до "ВВВ-" с негативна перспективи, което предполага, че при следваща оценка "Стандард енд Пуърс" може да понижи руския рейтинг до т.нар. територия "боклук" (територия на високорисков кредитен рейтинг). През декември 2014-а година кредитната агенция посочи, че нейният следващ преглед ще бъде направен към средата на януари и именно това доведе до спекулации, че в петък (16-и януари) тя може да обяви ново понижение на руския кредитен рейтинг до т.нар. територия "боклук".

По-рано през януари агенция "Фич" намали с една степен кредитния рейтинг на Русия до "ВВВ-" от "ВВВ", цитирайки значителното влошаване на руските икономически перспективи с оглед падащите петролни цени и понижаващата се местна валута.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна