Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на франка след предупреждение на Централната банка на Швейцария, че е готова да интервенира

Швейцарският франк падна рязко след като висш представител на Централната банка на Швейцария (ШЦБ) беше цитиран да казва, че банката остава в готовност да интервенира на валутния пазар, за да запази местната валута относително слаба.

В интервюта за вестниците Tages Anzeiger и Tribune de Genev вицепрезидентът на ШЦБ Жан-Пиер Дантен посочи, че прието по-рано този месец решение за премахване на минималното ниво на обмяна от 1,2000 франка за едно евро е представлявало затягаща парична политика, но в същото време подчерта, че Централната банка остава в готовност да се намеси на валутния пазар.

Той добави, че ШЦБ не е имала друг избор и е трябвало да се откаже от заложения през септември 2011-а година минимален обменен курс, тъй като единната европейска валута вече не представлява подходяща отправна точка за франка.

Изненадващият ход на Швейцарската централна банка в средата на месеца (на 15-и януари) да премахне минималното обменно ниво на франка беше факт след все по-големия натиск върху банката да провежда интервенции на валутния пазар, като обемът на тази подкрепа можеше да достигнали цели 100 млрд. евро през първия месец на годината, допълни Дантен.

В същото време програмата на ЕЦБ за покупки на държавни облигации може да залее валутните пазари с огромна ликвидност в евро и естественото оттичане на тази ликвидност щеше да се пренесе във франка, каза вицепрезидентът на ШЦБ.

Той отхвърли предположенията, че ходът на ШЦБ представляваше обявяване на "валутна война" и каза, че докато планът на ЕЦБ да въведе политика на "количествени улеснения" беше решение на паричната политика, то ще има странични ефекти за други валути региони. Швейцария е засегната от количествени улеснения в еврозоната, подчерта Дантен.

Неговите коментари, че ШЦБ е готова да интервенира, тъй като не счита, че рязкото поскъпване на швейцарския франк е оправдано, доведе до рязко поскъпване на единната европейска валута. Еврото удари двуседмичен връх от 1,0378 франка, поскъпвайки с 2,5% в рамките на деня. Така само в рамките на първите два дена от началото на седмицата единната валута поскъпна с над 5% спрямо швейцарския франк, отскачайки от неговите дъна малко под 0,9800 нивото.

В същото време доларът поскъпна по-скромно с около 1,0% към двуседмичен връх от 0,9163 франка. Това допринесе за задълбочаване на възходящата корекция на еврото към 1,1345 долара от неговото вчерашно 11-годишно около 1,1098 ниво.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна