Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" ще отправи искане до Анкара за начало на проучвателни дейности за "Турски поток"

Очаква се днес "Газпром" да отправи нота до турските власти с искане да започнат проектните и проучвателни дейности по строителството на морския участък от газопровода "Турски поток".

Плановете на "Газпром" предвиждат руската компания самостоятелно да прокара тръбите на новия газопровод по дъното на Черно море. След това газотранспортните мощности на територията на Турция ще бъдат изграждани съвместно с турската компания "Боташ", като дяловете на участие ще бъдат определени в хода на по-нататъшните преговори. Очаква се в рамките на една седмица двете компании да подготвят съвместен график за изпълнение на основните дейности по проекта. По време на последните преговори са били разгледани предварителните резултати от технико-икономическите разчети и е било взето решение какъв ще бъде маршрутът на газопровода.

Самото междуправителствено споразумение за изграждането на "Турски поток" се очаква да бъде подписано през второто тримесечие на 2015-а година. Предвижда се първите количества газ да потекат по територията на Турция през декември 2016-а година, като първата линия на газопровода ще бъде с мощност близо 16 млрд. куб. метра, които са предназначени за турския пазар. Общият капацитет на газопровода ще бъде 63 милиарда кубически метра газ, от които около 50 млрд. ще бъдат предназначени за Европа и ще бъдат доставени на  турско-гръцката граница, където се предвижда изграждането на газов разпределителен център.

Коментирайки първите конкретни стъпки за реализирането на проекта "Турски поток", руската преса пише днес, че "Газпром" възнамерява да прокара голяма част от тръбите по маршрута на отменения "Южен поток", който сега вместо да стигне до България, ще завие към Турция и пак ще влезе в Европа, елиминирайки транзитните рискове през Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна