Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В доклада има добри думи за Стратегията за съдебната реформа, а критиките са за работата на ВСС

| обновено на 28.01.15 в 18:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Политическата несигурност и другите предизвикателства през изминалата година направиха трудна задачата за реформи в България, това се посочва в официално съобщение на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, след представянето в Брюксел на доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Тимерманс посочва като положително развитие това, че в голям брой области проблемите са били признати и са определени решения.

Това, което е ясно досега, е, че напредъкът в областите "съдебна реформа" и "борба с организираната престъпност" е бавен. Има нужда от още стъпки. Едно от обясненията за това забавяне е, че през миналата година в България имаше политическа нестабилност.

Добри думи в доклада има за сегашните правителство и парламент, които са приели Стратегия за съдебната реформа, както и за реформата на прокурорските служби, започната от главния прокурор. Необходимо е обаче тези реформи да продължат. Комисията оценява положително и това, че в някои от ключовите институции продължиха да се извършват ключови промени.

Критикува се работата на ВСС, като в доклада пише, че няма решимост при решаване на проблема със случайното разпределение на делата, както и при почтените назначения на важни съдебни длъжности. Освен това, малко са примерите за стигнали до края дела, свързани с корупция или организирана престъпност по високите етажи. В черновата на доклада бяха посочени и случаите с изчезналото тефтерче на Филип Златанов и се недоумяваше за точната функция на БОРКОР.

Сега Комисията иска България да продължи работата по препоръките за реформи на съдебната система и борбата с организираната престъпност, а следващият доклад ще бъде подготвен вероятно след година. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна