Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделската комисия в НС: Фермерските бензиностанции да бъдат освободени от изискването за монтиране на нивомери и връзка с НАП

Снимка: БГНЕС

Парламентарната земеделска комисия подкрепи законопроекта за промяна в Закона за ДДС, според който земеделските ведомствени бензиностанции трябва да бъдат освободени от изискването да монтират нивомери и връзка с НАП. За 36% от горивата у нас не са платени данъци и акциз, каза пред комисията Людмила Петкова от финансовото министерство.

Според анализа на ведомството държавата губи над 1 милиард лева от това. Има легитимни малки бензиностанции, които вече са фалирали заради ведомствените, които продават горива без контрол, каза Петкова и показа снимки на ведомствени бензиностанции, при които бензинколонката е монтирана в двора на ресторант и взема ток от уличен електрически стълб, за да работи.

Ако данните на финансовото министерство са верни, всички земеделци са престъпници и работят с контрабандни горива, контрираха членове на земеделската комисия. Според тях НАП и митниците оправдават собствената си безпомощност, като натоварват фермерите с по 20 000 лева инвестиция за нивомери и връзка с НАП. Според депутатите и фермерите най-логичният начин за контрол е върху складовете за горива и цистерните, които ги превозват.

Имаше и иронично предложение от депутати финансовото министерство да плати нивомерите и пак ще бъде на печалба, ако са верни изчисленията му, че загубата от липсата им е от 1 милиард лева.

В крайна сметка с 12 гласа "за" и 6 "въздържали се" комисията подкрепи предложението фермерите да отпаднат от изискванията на Закона за ДДС. Въздържаха се депутатите от ГЕРБ, които не взеха участие и в дебатите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна