Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блясъкът на Тимуридите

Снимка: samshahar.uz
Мавзолеят Гур-е Амир (Гробницата на владетеля) е построен в Самарканд, по заповед на великия завоевател Тимур, наричан още Тамерлан (Тимур Куция). Сградата е в чест на любимия му внук, Мухамад Султан - този, който пленява в битка при Анкара османския султан Баязид І, но умира от раните си.
Над простата, но тържествена осемстенна основна част върху висок барабан се издига син, набразден с жлебове, издължен купол, който прилича повече на кула. Отвън сградата е изцяло облицована с тъмно виолетови, тюркоазени и бежови плочки, които образуват красиви геометрични фигури, вписани една в друга.
Отвътре мавзолеят представлява голяма висока зала с дълбоки ниши, под която се намира погребалната камера. В долната си част стените на залата са покрити с плочи от полускъпоценния камък оникс, изписани с изящни рисунки. Над тях има тясна издатина от мрамор, изрязана като сталактит. По-нагоре стените са украсени с разноцветни позлатени гипсови лотоси и различни други цветя.
Таваните на нишите са може би най-изумителното нещо в красивия мавзолей. Те са съставени от мукарни - малки заострени вдлъбнатини или издатини, подредени в редици една над друга, като всяка следваща надвисва над долната). В Гур-е Амир мукарните са оградени със светло синя ивица и са запълнени с малки златни шестоъгълници. Така се създава усещането за ясно слънчево небе…
Още за блясъка на тимуридската архитектура и за великолепните градини на двореца, можете да научите от поредния епизод на поредицата „История на изкуството за деца“.

7 февруари


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна