Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезценка на рублата след нов спад на петролните цени и понижаване на рейтинга на "Газпром" и "Роснефт"

В началото на днешната търговия рублата се обезценява спрямо еврото и долара, като в същото време има понижение и на фондовата борса в Москва в резултати на подновен спад на петролните цени и след решение на агенция "Стандард енд Пуърс" да намали кредитния си рейтинг за редица руски топ компании до ниво "боклук" (високорисков неинвестиционен кредитен рейтинг).

Сега руската валута се понижава с 0,8% спрямо долара към 68,40 рубли и с 0,4% спрямо еврото към 77,50 рубли.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март се понижават с 0,35% към 48,28 долара за барел след снощен срив с цели 8%, докато фючърсите на петрола сорт "брент" се понижават с 0,52% към 53,88 долара за барел, следвайки вчерашен спад с 5,7 процентни пункта. По този начин цените на "черното злато" парираха четиридневното си възходящо рали с около 19%.

Междувременно агенция "Стандард енд Пуърс" понижи кредитната оценка на няколко от най-големите държавно контролирани компании и водещи банки в Русия, като намали рейтинга на енергийните гиганти "Газпром" и "Роснефт" до статут на "боклук" (неинвестиционен кредитен рейтинг).

Това решение е факт, след като през миналия месец агенцията понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия до "ВВ+" от "ВВВ-". Това представляваше първо понижение на руския кредитен рейтинг до ниво "боклук" от повече от едно десетилетие насам на фона на влошаващите се парични условия и икономически перспективи в страната с оглед западните санкции спрямо Москва и драматичния спад на международните петролни цени.

Акциите на "Газпром" се понижават с 1,3%, докато тези на "Роснфет" - с 0,7%. Деноминираният в рубли руски фондов индекс MICEX се търгува на "червена територия" с 0,7% към 1643 пункта, а деноминираният в долари индекс RTS бележи спад от близо 2% към 755 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна