Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: Над 200 свлачища са се активизирали при последните наводнения

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

От 1850 регистрирани свлачища в страната над 200 са се активизирали от последните наводнения. Засегнати са над половин милион души - съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя посочи вариантите за финансиране за аварийно укрепване, както и тези в дългосрочна перспектива.

Службите по "Геозащита" наблюдават свлачищата и срутищата, но ангажиментът за аварийното укрепване е на общините на територията, на която са процесите. Самите общини могат да кандидатстват за финансиране от междуведомствената комисия по бедствия и аварии, но за проектиране на бъдещо укрепване, коментира министър Павлова и подчерта, че средствата на Комисията са крайно недостатъчни, общо 70 милиона за тази година. Само за затворените в момента пътища заради свлечена земна маса са необходими над 20 милиона лева. Всички общини с подобен проблем трябва бързо да подготвят документи за помощ от европейския фонд "Солидарност".

Ще събираме и окомплектоваме документи за там, документи, свързани най-вече с щетите от наводненията, които имаше от последните седмици, в резултат на което ще ги предадем по линия на фонд "Солидарност".

Третият източник за финансиране, който ще се използва, е по линия на превенцията, която по думите на Павлова, не е извършвана от 20 години. Това са пари по Оперативна програма "Околна среда" за новия период.

Около 60 милиона, от които 20 милиона евро са заложени, за които ще може да кандидатства и "Пътната агенция", и министерството, коментира министър Лиляна Павлова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна