Милена Моллова: С приключенски дух продължавам да изследвам музикалния свят

Снимка: uniart.bg

Като  пианист и педагог Милена Моллова отдавна се е доказала както у нас, така и на световната сцена. Високо ценен професионалист, тя продължава и до днес да бъде канена за жури в престижни европейски конкурси. Изнася рецитали на няколко континента, активно работи с млади инструменталисти, прави записи със свои колеги. Срещаме ви с нея дни преди 75-ия й рожден ден. В навечерието на празника, проф. Милена Моллова се връща в спомените си за своя интересен род:


Фамилия  Моллови, от която произхождам, е много стара. Тя е била представена от известни личности, а началото си води от 1736 г. от град Елена. Всички са били учени хора за времето си и голяма част от тях са получили образованието си в Европа. Но винаги са се връщали в България, за да градят живота си тук. Между тях е имало лекари, филолози, математици, физици и кметове, но не и музиканти. Аз съм първата от рода Моллови, която се отдава на това изкуство.

Не е лесен пътят, който пианистката извървява, изграждайки кариерата си. Но е имала късмет да учи при най-големите имена на своето време – проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек и при Емил Гилелс в Русия. Неизменна част от живота й заема и работата с млади хора. Нейни изявени ученици преподават във Вашингтон, Норвегия, Сингапур, Германия, Австрия, Испания. Ето какво добавя още проф. Милена Моллова:

Действително, музиката е моят живот и всичко, свързано с нея, а именно децата ми и моите студенти. Аз още от самото начало имах възможност да избирам на кой да предам своя опит. Така се получава според мен един много добър и качествен творчески контакт между нас, който води до чудесни резултати.

Репертоарът на пианистката, натрупан през повече от 50 години творческа дейност, е изключително богат. В него тя намира специално място и за творби на съвременни композитори. Такъв е примерът с написания от Георги Арнаудов „Концерт за пиано, харпсихорд, чембало и камерен оркестър Barocus Ex Machina“. Проф. Милена Моллова го изпълни на 110-годишнината на НМУ, която бе отбелязана в края на 2014 г.

Имам много положително отношение към мелодичната нова музика и това съм го доказвала през годините на моята дългогодишна работа – продължава своя разказ проф. Милена Моллова. – Още през 80-те години изпълних концерт на Самюел Барбър със СО на БНР. Беше трудно в онези времена да се представи американски автор. Също така винаги в програмата си съм обръщала особено внимание на българските класици и на композитори от по-ново време. През 2000г. Стефан Драгостинов написа специално за мен и дъщеря ми Милена Лазарова, също пианист, „Fugue Integral“– изключително интересна и авангардна творба. Двете сме я изпълнявали в България, Европа и Китай. Аз често концертирам в Азия, водя майсторски класове, изнасям и концерти. Освен това от петнайсет години, заедно с  проф. Ерика Радемахер, организирам швейцарско-български фестивали. В програмата включваме по седем концерта в България и седем в Берн, като поне две от творбите са съвременни и  написани по поръчка специално за фестивала.

Родена в град Шумен, проф. Милена Моллова е лично свързана с един от най-големите български клавирни фестивали "Панчо Владигеров". Тя е учредител и дарител на фондацията, носеща името на композитора и отдава много от себе си, за да го има това музикално събитие. Но сега пианистката с огорчение споделя, че с времето творбите му все по-рядко се изпълняват, осъществяването на фестивала е все по-трудно и Панчо Владигеров може да потъне в забрава.


През 2015 г. ѝ предстоят записи с цигуларя Марио Хосен – десет сонати на Бетовен, които заедно са изпълнявали вече в България, Австрия, Испания, Германия, още сонати на Брамс, както и творби от български автори. Проф. Милена Моллова ще свири и преподава отново в Китай, Швейцария, Виена, Вашингтон, Ниш. Тя  има още мечти, свързани с нови автори и неизпълнявани до момента произведения. Продължава със същия приключенски дух да изследва непознати територии в необятния свят на музиката.

Още от категорията

Софийската национална опера и балет обяви премиерните си спектакли за новия сезон

5 оперни и 2 балетни премиери предстоят през сезон 2018/2019 г. на сцената на Софийската национална опера и балет. Първата нова оперна постановка - "Симон Боканегра" от Верди, ще бъде представена на 17-и ноември. През сезон 2018/2019 г. ще бъдат поставени още оперите "Дон Паскуале" от Доницети, "Трубадур" от Верди, „Дон Жуан” и "Аполон и..

публикувано на 15.11.18 в 23:39

„La Joie“ за един по-добър свят

Ако ние сме по-добри, светът ще бъде по- добър! Това е посланието в първия сингъл на Недко Пазвантов, който изгражда музикалната си кариера в Ница, Франция. Песента е „La Joie“ - Радостта. Текстът на френски език си има и официална версия с български субтитри във всички музикални приложения, както и YouTube. До края на годината, на 22..

публикувано на 15.11.18 в 21:21
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01

Даниеле Кордиско със своето трио свири в "Първо студио на БНР"

Преди да  дойдете довечера (15.11.18) на концерта на  Даниеле Кордико в Първо студио на БНР, чуйте интервюто на Бояна Андреева и соловите му изпълнения в "Сценична треска". Така ще го опознаете като човек и музикант. Вчера той посвири с български музиканти в "Чайната" на "Бенковски", а на 17 ноември го очаква  и сцената на Русе Джаз фестивал 2018...

публикувано на 15.11.18 в 16:53

С китара около света

Джаз музикантът Петър Георгиев, познат и като Пешо Китарата, гостува в „Аларма“, за да разкаже с думи и музика на живо за пътешествията си по други континенти, за любовта си към китарата и към планините.

публикувано на 15.11.18 в 09:30
Шърли Менсън

Шърли Менсън

Интересен тембър, специфично пеене, характерно излъчване… каквото и да кажем, ще бъде вярно за Шърли Менсън – шотландска певица и актриса, добре позната като вокалистка на алтернативната рок формация „Гарбидж“, сформирана в Медисън през 1994 г. Членове на групата са Дюк Ериксън, Шърли Менсън, Стив Маркър и Бъч Виг.  Шърли Менсън е родена в Единбург. На 7..

публикувано на 15.11.18 в 09:05

Пианистката Виктория Василенко с два концерта в София тази седмица

Виктория Василенко – една от най-изявените млади български пианистки, си дойде в София за два концерта в концертния комплекс "България". На 14 ноември тя ще си партнира с цигуларя Павел Златаров – концертмайстор на Софийската филхармония, в камерна програма, а в четвъртък ще гостува на Националния ни оркестър под диригентството на Росен Гергов – този..

публикувано на 14.11.18 в 21:27