Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Моллова: С приключенски дух продължавам да изследвам музикалния свят

Снимка: uniart.bg

Като  пианист и педагог Милена Моллова отдавна се е доказала както у нас, така и на световната сцена. Високо ценен професионалист, тя продължава и до днес да бъде канена за жури в престижни европейски конкурси. Изнася рецитали на няколко континента, активно работи с млади инструменталисти, прави записи със свои колеги. Срещаме ви с нея дни преди 75-ия й рожден ден. В навечерието на празника, проф. Милена Моллова се връща в спомените си за своя интересен род:


Фамилия  Моллови, от която произхождам, е много стара. Тя е била представена от известни личности, а началото си води от 1736 г. от град Елена. Всички са били учени хора за времето си и голяма част от тях са получили образованието си в Европа. Но винаги са се връщали в България, за да градят живота си тук. Между тях е имало лекари, филолози, математици, физици и кметове, но не и музиканти. Аз съм първата от рода Моллови, която се отдава на това изкуство.

Не е лесен пътят, който пианистката извървява, изграждайки кариерата си. Но е имала късмет да учи при най-големите имена на своето време – проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек и при Емил Гилелс в Русия. Неизменна част от живота й заема и работата с млади хора. Нейни изявени ученици преподават във Вашингтон, Норвегия, Сингапур, Германия, Австрия, Испания. Ето какво добавя още проф. Милена Моллова:

Действително, музиката е моят живот и всичко, свързано с нея, а именно децата ми и моите студенти. Аз още от самото начало имах възможност да избирам на кой да предам своя опит. Така се получава според мен един много добър и качествен творчески контакт между нас, който води до чудесни резултати.

Репертоарът на пианистката, натрупан през повече от 50 години творческа дейност, е изключително богат. В него тя намира специално място и за творби на съвременни композитори. Такъв е примерът с написания от Георги Арнаудов „Концерт за пиано, харпсихорд, чембало и камерен оркестър Barocus Ex Machina“. Проф. Милена Моллова го изпълни на 110-годишнината на НМУ, която бе отбелязана в края на 2014 г.

Имам много положително отношение към мелодичната нова музика и това съм го доказвала през годините на моята дългогодишна работа – продължава своя разказ проф. Милена Моллова. – Още през 80-те години изпълних концерт на Самюел Барбър със СО на БНР. Беше трудно в онези времена да се представи американски автор. Също така винаги в програмата си съм обръщала особено внимание на българските класици и на композитори от по-ново време. През 2000г. Стефан Драгостинов написа специално за мен и дъщеря ми Милена Лазарова, също пианист, „Fugue Integral“– изключително интересна и авангардна творба. Двете сме я изпълнявали в България, Европа и Китай. Аз често концертирам в Азия, водя майсторски класове, изнасям и концерти. Освен това от петнайсет години, заедно с  проф. Ерика Радемахер, организирам швейцарско-български фестивали. В програмата включваме по седем концерта в България и седем в Берн, като поне две от творбите са съвременни и  написани по поръчка специално за фестивала.

Родена в град Шумен, проф. Милена Моллова е лично свързана с един от най-големите български клавирни фестивали "Панчо Владигеров". Тя е учредител и дарител на фондацията, носеща името на композитора и отдава много от себе си, за да го има това музикално събитие. Но сега пианистката с огорчение споделя, че с времето творбите му все по-рядко се изпълняват, осъществяването на фестивала е все по-трудно и Панчо Владигеров може да потъне в забрава.


През 2015 г. ѝ предстоят записи с цигуларя Марио Хосен – десет сонати на Бетовен, които заедно са изпълнявали вече в България, Австрия, Испания, Германия, още сонати на Брамс, както и творби от български автори. Проф. Милена Моллова ще свири и преподава отново в Китай, Швейцария, Виена, Вашингтон, Ниш. Тя  има още мечти, свързани с нови автори и неизпълнявани до момента произведения. Продължава със същия приключенски дух да изследва непознати територии в необятния свят на музиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна