Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 задържани преди началото на "Луков марш" в София

| обновено на 14.02.15 в 18:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организаторите на "Луков марш" обявиха, че ще проведат обявеното за тази вечер шествие в центъра на столицата, въпреки несъгласието на столичната община. Преди планираното шествие в София са били задържани 7 души, съобщават от МВР. При проверка на лек автомобил  "Волво" и петимата мъже в него са намерени палки, ножове и спрейове. Заради очакваното шествие около НДК са разположени жандармерия и полиция.

Звездомир Андронов от Българския национален съюз коментира пред „Хоризонт“ твърденията, че шествието може да бъде съпроводено с прояви на насилие. С остри декларации срещу марша в последните дни излязоха БСП и Движението за права и свободи.

Безпокойство във връзка с плановете за "Луков марш" в София изразиха Русия и Съединените щати.

Демократичните свободи не трябва да се използват като претекст за разпространяване на нетолерантност, ксенофобия и антисемитизъм, заявиха от американското посолство в София.

Представител на руското външно министерство поиска от българските власти да възпрепятстват марша, определен от Москва като „неонацистки“. Самите организатори на шествието отхвърлиха обвиненията в неонацизъм и заявиха, че генерал Христо Луков е „достоен офицер“ и ветеран от войните за обединение, който трябва да бъде почетен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна