Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: Няма дете в институция, което да не е било свидетел или жертва на насилие

Снимка: БГНЕС

Децата, настанени в институции у нас, са жертва на психическо, физическо и сексуално насилие, показват за пореден път проверки на Българския хелзинкски комитет.

В новите центрове, където се преместват изведените от домовете малолетни, няма достатъчно подготвен персонал, посочва Женя Иванова от Българския хелзинкски комитет: 

Няма дете в институция, което да не е било свидетел или жертва на насилие. Начинът на живот и общуването помежду им е с насилие и това се премести в новия център. Това, което ние наблюдаваме самонараняване. Много от децата просто не издържат, защото грижата за тях не е целенасочена, не е професионална, много от тях са със здравословни проблеми, много от тях са с психически проблеми. На всичко това не се обръща внимание, наслагват се проблемите, умножават се. Психологическата грижа за детето е много занемарена. Всяко едно дете има нужда от семейство, има нужда от някой, който да се грижи само за него, а в тези институции няма как това да се случи, защото персоналът е малко, децата са много. Затова - за кратък срок и след това - в семейна среда. Това е решението за България и за това да няма насилие - да няма институции.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна