Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много от общините остават в бедствено положение

Кризисна остава обстановката в много от засегнатите райони

| обновено на 09.03.15 в 18:22
Снимка: БГНЕС

Общините Гълъбово, Батак, Минерални бани и Якоруда обявиха бедствено положение. Това съобщи за "Хоризонт" Първан Секиранов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": По данни на енергийните оператори над 760 населени места са без ток. Имаме повреди, както и по ниското, така и по високото напрежение. Направихме опити с вертолети от армията да установим по-точно местата на авариите. За съжаление, метеорологичната обстановка не позволява хеликоптерите да бъдат вдигнати. Продължават наземните работи по отстраняване на тези произшествия.

По-голямата част от населените места в община Минерални бани са без ток и вода. Двете училища са затворени. В Хасковска област общо в 10 училища не се провеждат учебни занятия заради неразчистени пътища и липсата на ток. Принудителната ваканция ще продължи да нормализиране на обстановката, съобщи кореспондетът на БНР в Хасково Дора Атанасова.

В община Якоруда е обявено бедствено положение в селата Аврамово, Бел камък, Смолево и Конарско. Това съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов пред кореспондента на Радио Благоевград Боряна Кърпачева: Преди минути община Якоруда обявява бедствено положение заради липса на ток в повечето от малките села на територията на общината и пак поради обилния снеговалеж на територията на общината. Чуваме се постоянно с ЧЕЗ. Опитват се да отстранят авариите, но проблем е силният вятър и снегонавяванията от не по малко от 1,50, два метра. Там са най-сериозните проблеми в момента на територията на областта, село Аврамово, Бел камък, село Смолево и село Конарско.

От три дни има блокирани хора в хижа "Христо Смирненски" между Юндола и Белмекен. Роторната машина от снощи е на 300 метра от хижата, но преспата е над 5 метра и самата машина е закъсала. С приоритет се решават задачите, свързани с осигуряване на болни на хемодиализа и други заболявания. Втората задача е да работим с хора, които са закъсали по една или друга причина по пътищата. 

Бедственото положение в Смолянска област продължава. Отстранена е аварията, която беше към далекопровода от Девин към Смолян. Вече има ток в Смолян и в курорта "Пампорово", съобщи областният управител Недялко Славов. Все още стотици селища в региона са без ток и без достъп. Местните хора бедстват с дни. Едно от 15-те села в Смолянска община е затрупано от снега.  Все так има подобрение на обстановката, каза Недялко Славов.

В Смолян, Чепеларе и Пампорово електрозахранването е възстановено. Проблеми има единствено в някои квартали на града. Най-притеснително е квартал "Устово", където в продължение на няколко дни няма ток и усилията ни са насочени натам. За съжаление все още в общините Рудозем, Мадан, Неделино, Баните, тези общини са без електрозахранване и екипите работят по установяване на захранването. Мобилизирана е допълнителна техника и пътищата се почистват като приоритет е главният път Пловдив-Смолян и стремежът е в рамките на днешния ден да осигурим връзка с всичките общински центрове.

В пет общини в Пазарджишка област е обявено бедствено положение. Това са Велинград, Батак, Брацигово, Сърница и Ракитово. Над 50 селища са без ток и вода. Има и блокирани в снега туристи. 

Най-критично остава положението в селата над Велинград, където трети ден хората са  откъснати от света. Заради изчерпването на водата от местния магазин,  жителите са започнали да преваряват сняг за битовите си нужди. 40 автомобилни състазатели са блокирани на Белмекен. Там снежната стена е шест метра и роторните машини ще работят през цялата нощ. Други 17 души, сред които и деца са  блокирани  в хижа край Юндола. Преди малко екип е успял да достави там храна, вода и агрегатор за ток, за да могат да се стоплят. Всички училища и детски гради в бедстващите общини са затворени.  „Дървената ваканция" ще продължи до отмяната на бедствената ситуация. Засега обстановката остава критична. 40 екипа на електроразпределителното дружество в областта отстраняват авариите, но терените са трудно проходими . В овладяването на положението са включиха и държавните лесничейства. В момента на територията на областта няма бедстващи хора и такива в неизвестност. За хората на хемодиализа в бедстващите общини е осигурен транспорт до Пазарджик.

Областната администрация в Кърджали поиска от Министерството на отбраната хеликоптер, който да локализира местата на авариралите далекопроводи. Те се намират в труднодостъпни места и придвижването дотам на екипите е почти невъзможно. Това е причината за липсата на ток в толкова много населени места в областта. 

Повече от 40 са повредените от тежкия сняг стълбове в областта. Трети ден без електричество са 280 селища. В други около стотина електрозахранването беше възстановено късно снощи. Трудният достъп до местата на авариите допълнително възпрепятства работата на екипите на енергийния системен оператор. Все още има селища с нарушени телефонни и мобилни връзки.

50 районни магистрати и съдебни служители четвърти ден са блокирани в хижа в ардинското село Ябълковец. Районът е най-критичният в цялата област Кърджали след обилния снеговалеж. В хижата има и 30 учители. Осигурени са храна, вода и отопление, съобщиха от полицията. Без ток все още е цялата община Ардино. Военното министерство е в готовност да изпрати в района хеликоптер за обследване на авариралите далекопроводи, до които няма достъп.

Над 200 са сигналите за помощ от началото на бедствието в Кърджалийско, основно за паднали дървета и болни хора. За справяне със ситуацията противопожарната служба поиска допълнително вде високопроходими машини с вериги. Много от селищата вече имат ток, няма бедстващи хора.

Най-критична е ситуацията в община Ардино, където са на привършване хранителните продуктиПътищата там са затворени, а ток няма. Спасителните екипи имат готовност да снабдят с храна, вода и лекарства бедстващите селища. Продължава разчистването на основни артерии, отворен за движение само на леки коли е пътят за Хасково. Товарните автомобили се пренасочват по обходен маршрут през село Мост.

Пътищата Пещера – Батак и Белово – Юндола остават затворени.

Усложнява се и обстановката по долното течение на река Тунджа. Наводнени са стопански постройки и мазета в общините Тунджа и Елхово. Високите подпочвени води в района не спадат вече четвърти месец. С близо половин метър се е повишило нивото на река Тунджа в района на Елхово, което достигна 4 метра. След заседание на кризисния щаб тази сутрин е взето решение да бъде затворен пътят Елхово – село Трънково. Учениците се извозват по обходен маршрут. Под вода е градският парк и промишления пазар. В ниските части на Елхово са наводнени мазета и приземни етажи, съобщи кметът на общината Петър Киров. Нивото на реката при Ямбол за последното денонощие е спаднало с около 15 см, но при Елхово ще продължи да се покачва през следващите 2-3 дни.

Обстановката в Хасковско се нормализира.

По-сложна е ситуацията в общините Маджарово, Стамболово и Минерални бани, където трети ден в планинските райони са без ток и вода. Близо 100 села са без електрозахранване, 29 са падналите железобетонни стълбове. 38 екипа на електроразпределителното дружество отстраняват авариите в трудно достъпни места. Извън строя са 15 помпени станции. Основните пътни артерии са разчистени и са проходими. Заради разлив на реките Мартинка и Сазлийка са затворени за движение пътят Димитровград –Симеоновград и пътят Троян – Симеоновград.

Река Марица при Свиленград достигна 4,57 метра при критични праг над 5 метра. Водите на язовир "Ивайловград" се изпускат контролирано през преливниците и няма опасност от наводнение за населените места. В региона няма бедстващи хора.

Репортажът на кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова за обстановката в Гълъбово и за казаното от министъра на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков за ситуацията в страната – в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна