Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електрозахранването в Мадан е възстановено

Снимка: БГНЕС
Преди час беше възстановено електрозахранването в Мадан, съобщи Румен Каров от "ГОРУБСО-Мадан":

Радостната новина за град Мадан е, че в 9 часа първо светна най долният квартал, постепенно светна и останалата част от града. Ток вече има. Сега остава изключително усложнена обстановката за тока, който върви към рудниците, тъй като по трасето, което е от рудник 9 към "Върба", има много дървета, които са изпопадали, и там е трудно. Сутринта на оперативка с изпълнителния директор Сергей Атанасов стана ясно, че ако днес дойде токът, ще останат още два дни, за да може да се възстановят рудниците. До довечера, смята директорът, че ще се пусне токът към рудник "Петровица", в който веднага ще  влязат три смени, а утре ще продължи работата по възстановяването на най-тежкия случай, който е с рудник "Върба". До неделя ще се нормализират изцяло нещата, тук в "ГОРУБСО-Мадан".

Единствено подстанция Ардино и седем електропровода в района все още не са захранени, съобщиха от електроенергийния системен оператор.

Тази сутрин там беше доставен агрегат за помпената станция и подаването на вода в района е възстановено. Всички пътища от републиканската мрежа са отворени, продължава разчистването на третокласните връзки, които все още са труднопроходими.

Спасителните екипи са помогнали на десет пациента на хемодиализа и имат готовност да доставят храна, вода и лекарства в засегнатите селища. Приоритетно се работи за възстановяването на електроподаването в селищата и осигуряването на достъп до тях.

Остава в сила бедственото положение в Лъки, където продължава разчистването до труднодостъпните високопланински села. Все още тежкотоварната техника не може да достигне до село Давидково, където пети ден няма ток. Разчиства се и скалната маса по пътя Асеновград – Смолян в района на Наречен. Пътят е проходим, движението се осъществява в едното платно. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна