Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Атанасова оглави комисията, която проверява как институциите са контролирали КТБ

Снимка: БГНЕС

Временна парламентарна комисия ще провери как държавните институции са упражнявали контрол върху Корпоративна търговска банка и дали са противодействали на нейното източване. За председател на комисията беше избрана Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Премиерът Бойко Борисов поиска да бъде назначен служебен синдик в КТБ. По думите му така ще се гарантира, че държавата ще си възстанови поне част от парите, дадени за покриване на гарантираните депозити в обявената в несъстоятелност банка:

Докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва. Сега ние, днеска, ще предложим един служебен синдик, за да видим как ще реагират. A най-големият кредитор вече е държавата. Милиарди дадохме там всички ние и в един момент ще се окаже, че другите кредитори са се овъзмездили, а там няма да има нищо, когато отиде държавата. Решаването на този въпрос по най-бързия начин гарантира, че може да си съберем парите. Ако някой си е позволил от квесторите или до този момент това да бъде сторено, още днес финансовият министър ще сезира прокуратурата по тази тема. Очакваме поне 1,5 млрд. да можем да върнем от това, което сме дали като държава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна