Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гранична полиция проверява информация за бити бежанци от Ирак

Снимка: БГНЕС

Гранична полиция проверява информация за бити от български полицаи 17 бежанци от Ирак. Пред медии в Турция иракчаните са се оплакали, че са удряни с палки от български граничари при опита си да влязат нелегално у нас.

В момента директорът на Гранична полиция Милен Пенев е назначил проверка, която трябва да изясни дали твърденията на иракчаните са верни. Според тях група от 11 иракски язиди, това е малцинство от кюрдски произход, бягаща от репресиите на "Ислямска държава", се е опитала да влезе нелегално в България през границата с Турция. Пред медии в южната ни съседка иракчаните твърдят, че са били пребити от българските гранични полицаи, като част от тях са били със сериозни наранявания, а двама по-късно са починали в Турция от измръзване. Един от бежанците Хаси Хало разказва пред турски журналисти какво се е случило:

"Бяхме в България - ходихме нелегално. Когато отидохме в България ни хванаха на границата. Биха ни. На брат ми му се счупи кракът. Не можеше да върви. Българските полицаи са ги били. Били са ги и са им взели парите и телефоните. След това са ги изхвърлили на турската граница".

Единият от починалите бежанци е 30-годишен инженер, а другият загинал бежанец се казва Далил Мурат и е починал от измръзване. Към момента турските власти са задържали 10 от иракските язиди. От Гранична полиция уточниха пред "Хоризонт", че при проверката българските власти ще потърсят турските си колеги за изясняване на случая.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна