На Благовещение „Тоника-Домини“ правят концерт „Спомен за Гого“

Група „Тоника-Домини“
Снимка: личен архив

Предстои един от най-хубавите християнски празници – Благовещение. Този ден Красимир и Виолета Гюлмезови, заедно с Ева Найденова, избраха, за да почетат паметта на техния колега и приятел Георги Найденов – Гого от „Тоника“, така и към Иван Христов, също починал музикант от тази група. Като партньори на сцената и в живота, Ева и Гого изпяха прекрасни песни с много свои колеги във формациите „Домино“, „Тоника СВ“ и „Фамилия Тоника“. На 25 март, Ева Найденова в компанията на своите приятели от дует „Шик“ – Краси и Вили Гюлмезови се събират като „Тоника-Домини“ и ще направят голям концерт в НДК в София.

В зала №1 публиката ще чуе освен хитовете на тримата изпълнители, така и песни от техния съвместен нов проект, с името „Спомени за Гого“. В него Краси Гюлмезов е направил различни аранжименти на някои от обичаните песни като „Ладо ле“, „Здравей, как си, приятелю“ и други.

Този концерт искаме да се превърне наистина в една блага вест за нещо хубаво и добро, независимо, че е тъжен поводът – споделя Ева Найденова. Но за мен и моите приятели Гого е жив. Чакаме музикалното събитие на 25 март с нетърпение, много се вълнуваме. Тримата заедно взехме решение да го направим, като искахме да бъде подплатен и с албум. Концертът сега има и благотворителен характер – част от събраните средства ще отидат за здравно подпомагане на малки деца и бебета.

Красимир Гюлмезов, освен с творческата част, се занимава и с организацията на  концерта. Повече за програмата ще разберем от него:

Всички изпълнители ще изпеем повече от двайсет и пет песни. Част от тях са от репертоара на „Тоника“, има и от дует „Шик“. Поканили сме и интересни гост-музиканти, като Веселин Маринов и Нели Рангелова. От младото поколение ще участва певицата Нора Караиванова. Тя направи нова версия на песента „Бургаски вечери“. И още сме поканили Любена Нинова и Лили Пенчева – много талантливи певици. Така правим преход между поколенията в музиката и мисля, че е значимо събитие и за нас, и за тях. Успях да подбера екип от прекрасни музиканти като Цветан Недялков, Иво Звездомиров и други много добри инструменталисти. Аз исках да работим с тези от тях, които наистина обичат и харесват това, което ние тримата правим. Ако не се прави изкуство от сърце, то не се получава.  Концертът ще бъде заснет от БНТ и излъчен на Великденските празници. Има голям интерес към него от хората и билетите са почти изкупени.
„Тоника Домини“ предвижда да направи национално турне в по-големите градове на страната, за да представи новия си албум. А в края на годината музикантите имат покана да пеят пред българските ни сънародници в САЩ и Канада.Още от категорията

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47
Франсис Пуленк, Мануел де Фая, Морис Равел

Де Файя, Равел, Пуленк – три различни погледа

След романтичната „обсебеност“ от фолклора, в който творците намират изгубени национални и човешки ценности, композиторите от началото на ХХ в. и по-нататък излизат извън националните граници в търсене на колорит, нови идеи. Испанското по традиция продължава да примамва. Но дори Де Файя, чиято музика е пронизана с испански страсти, търси вдъхновение и по..

публикувано на 19.11.18 в 09:05
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
На преден план - Емил Паризиен и Венсан Пейрани

Акордеонистът Венсан Пейрани и саксофонистът Емил Паризиен – пред "Слънчев джаз+"

Този път Слънчев джаз+ започва с Алегриас - радостта от току-що спечеленото Латино-Грами от проекта на Арканхел с Младите български гласове, започнал преди 4 години във Второ студио на БНР. Фестивалът "Д'Жаз Невер" , на който гостуваме всяка година, заема останалата част от това предаване и със сигурност интервюта и документални записи..

публикувано на 18.11.18 в 07:20