Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на гората

Днес е Международният ден на гората. В Ловеч започва кампанията: "Да изчистим общината". Заради акцията до 13.00 часа ще бъде затворен за движение пътят на изхода на града по посока Троян.

Целта на кампанията, която се организира от Община Ловеч, е да бъдат почистени от отпадъци и храстовидна растителност замърсените зони в града и селата, и особено местата за отдих и туризъм, както и общинската пътна мрежа.

Около 100 служители от частна фирма ще почистват района на алеята "Баш бунар" и парка "Стратеш". В първата акция от пролетното почистване на Ловеч ще се включат ръководството и служители от общинската администрация. От там са осигурили и транспорта за извозване на събраните отпадъци.

Кампанията ще продължи и през следващите седмици в кварталите на Ловеч и селата от общината.

Днес в цял свят ще бъдат проведени редица събития, които ще представят социалните, екологичните и икономическите функции на горите. Именно дърветата са основен фактор за повишаване на качеството на живот чрез осигуряване на чист въздух и питейна вода, опазване на биоразнообразието, подобряване на околната среда и смекчаване на климатичните промени, подчертават еколози. Честванията тази година са под мотото: "Горите като източник на прехрана - осигуряване на прехрана за гората". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна