Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: Възможно е поевтиняване на топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа цените на природния газ от 1-ви април

| обновено на 21.03.15 в 19:34
Снимка: БГНЕС

Поевтиняване на топлата вода от април с между 6 и 13 на сто за различните топлофикации. Това предвижда докладът на Комисията за енергийно и водно регулиране. Намаление с близо 13% може да има във Варна. С 12 на сто ще са по-ниски цените в Пловдив, Разград и Враца. Софиянци ще плащат с 11% по-малко за топла вода, а във Велико Търново - с 9 на сто по-малко. Намалението за Плевен и Бургас се очаква да е с 6%. Решението предстои да бъде обсъдено и прието в края на месеца.

Това става възможно заради намаляването на цените на природния газ за второто тримесечие на годината, което се очаква да бъде най-малко с 13 на сто, каза председателят на регулатора Светла Тодорова:

В малка част ще остане към топлофикациите и в много по-голяма част отива към крайните потребители. За всяка една централа процентът остава различен, но може да стигне и до 10  процента.

Ако НЕК и Електроенергийният системен оператор не поискат промяна на цените си от юли, това би било облекчение за цялата система, каза още Светла Тодорова. Тя обаче изрази съмнения дали това ще стане:

Декларациите са едно нещо, а реалните заявления са друго нещо. Аз не знам как едно дружество може да каже - на мен тази цена ми е достатъчна, обаче направете друго в системата. И все пак дружеството предлага това, което смята, че е необходимо за неговата собствена работа. Не ми звучи много сериозно предложение на НЕК, с което се казва какво да се направи с други дружества. Ако те действително могат да работят при тези цени и при тези обстоятелства, които важаха и в досегашния период, това е чудесно. Просто би било голямо облекчение за системата.

От Комисията коментираха още, че не може да се говори за глоби на електроразпределителните дружества и енергийния системен оператор за действията по време на последните бедствия, тъй като по време на снеговалежите са работили при форсмажорни обстоятелства.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа цените на природния газ от 1-ви април.

Предложението на "Булгаргаз", възприето от работната група на регулатора, е за намаление на цената на синьото гориво с над 13%, в сравнение със сега действащата цена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна