Eмисия новини
от 08.00 часа

Гърция вероятно няма да подкрепи продължаване или разширяване на санкциите срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гърция вероятно няма да подкрепи продължаване или разширяване на санкциите срещу Русия. Позицията беше обявена в навечерието на посещението на гръцкия премиер в руската столица.  „Политиката на санкции срещу Москва е безсмислена", заяви Алексис Ципрас в интервю за руската агенция ТАСС.

Преди посещението си в Москва гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви за първи път официална позиция срещу санкциите, наложени от Европейския съюз. Според политическите наблюдатели в Атина, гръцката страна ще окаже натиск или ще наложи вето върху продължаване на санкциите заради напрежението в Украйна. Пред медиите Ципрас заяви, че „политиката на санкциите е безсмислена“, но трябва да се прекрати напрежението в Украйна по пътя на дипломацията.

Гръцката управляваща партия Сириза търси път за сваляне на руското ембарго за гръцките стоки. Преди изборите Ципрас пое ангажимент пред  фермерите,че няма да допусне и тази година щети за производителите на плодове и зеленчуци, които внасяха на руския пазар.

С  тази дипломатическа мисия е и визитата на министъра на енергетиката днес в Москва. От руската столица министър Лафазанис  съобщи, че започва „нова ера“ в гръцко-руските отношения в интерес и на двете страни. Атина очаква намаляване цената на руския газ за Гърция, както и навлизане на мащабни руски инвестиции в изправената пред колапс гръцка икономика.


Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 22.10.19 в 07:21