Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искров: Акционерите в КТБ заблуждаваха БНБ

Иван Искров
Снимка: БГНЕС

Акционерите в Корпоративна търговска банка (КТБ) са заблуждавали БНБ, за да печелят време. Това заяви гуверньорът Иван Искров на заседание на временната комисия в парламента.

Искров беше категоричен, че централната банка е искала да отвори КТБ месец след поставянето й под специален надзор и е имала възможност да осигури 100% ликвидност за изплащането на депозитите.

Идеята да се отделят добрите активи в "добрата банка" е била подкрепена и от Европейската банка за възстановяване и развитие и тя е искала да участва като акционер с 20%. Иван Искров:

Всеки обясняваше как трябва да дадем възможност на акционерите да оздравят банката. През цялото време сме го имали предвид и за жалост им вярвахме. Срещали сме се със съответните лица. В крайна сметка всичко беше игра за печелене на време, а вече по-късно разбираме защо. Господин Борисов в последните две седмици доста ясно го коментира.

В Корпоративна търговска банка формално не е имало лоши кредити, защото дружествата, на които са отпуснати, са ги плащали с рефинансиране, обясни Станислав Лютов, който беше квестор в КТБ преди влизането на временните синдици:

Масовият случай на дружествата е да бъдат добри кредити чрез постоянно рефинансиране. През кратки моменти, когато дойде моментът на плащанията, се отпуска нов кредит, предоговаря се, плаща се, каквото се дължи и същото нещо се повтаря месец след месец. Имаме случаи на предоговаряне над 20 пъти на един кредит. 

Репортажът на Марта Младенова, излъчен в предаването "Нещо повече", можете да чуете в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна