Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Сред акцентите на всички всекидневници е новината за блокираната сделка за БТК.

Другата новина е за заловените митничари и контрабандисти на пункта "Капитан Андреево". Хванати са два ТИР-а цигари на стойност 16 милиона лева.

Третата тема, коментирана от печатните издания днес, е предпосленото предложение за пенсионна реформа.

Според "Сега", правителството е непреклонно за повишаването на осигуровките, стажа и възрастта за пенсия. Все още обаче няма решение на основния проблем на системата - ранното пенсиониране.

В коментар по темата във вестник "Капитал дейли", финансовият анализатор Светозар Гледачев казва: "Ако мислите, че на сегашните пенсионери положението е лошо, то такова ще е и на бъдещите", той съветва: "Не разчитайте на НОИ, спасете се сами!"

В интервю за "Сега", макроикономистът Георги Ганев заявява: "Ако в България провителството спре, ще се убедим колко малко са нещата, за които имаме нужда от него. Чиновниците ни струват прекалено скъпо".

"Труд" алармира за опасността от лаймска болест - вече има 19 заразени, опасна кримска треска идва с пролетните дъждове. Изданието информира и за възможността безвизовият режим на американци за Европа да отпадне като реципрочен отговор на Брюксел срещу нежеланието на Съединените щати да отменят визите за България и още четири страни-членки. "Труд" цитира отговор на Европейската комисия на запитване на евродепутата ни Момчил Неков.

"Седем полицаи пазят 16 села", пише "Земя" на първа страница. Кметовете искат повече униформени, за да помогнат в борбата с непрестанните кражби, пише изданието, като цитира бТВ.

"Телеграф" съобщава, че 30 хиляди българи ще посрещнат Великден в Гърция и така ще подпомогнат тамошния туризъм с 14 милиона лева. Почти са пълни за празника спахотелите у нас, допълва изданието.

Според първа страница на "Стандарт", Пловдив става китайската врата. Китайски компании били кандидати за концесионери на летището на Пловдив, с амбицията да го превърнат в логистичен център на Далечния Изток към Брюксел. "Стандарт" пояснява, че това било обсъждано на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с крупни представители на китайския бизнес.

"Монитор" съобщава, че все повече кандидат-студенти избират да учат специалността "Педагогика" като първа в Софийския университет. От есента там ще има нова специалност - "Хибраистика", в която ще се изучава езикът, историята и икономиката на Израел.

В интервю за "Дума", дни преди конгреса на БСП в неделя, социологът Юрий Асланов заявява: "Не виждам напрежение между Михаил Миков и Сергей Станишев."

"Руското следствие се заема с детето от куфара", информира "Преса" на първа страница.

В интервю за вестника, бившият президент на Международната федерация за недвижими имоти Александър Романенко заявява, че България все още е фаворит на руските купувачи. За "Преса" той пояснява, че обезценката на рублата затруднява почивките на руснаците в чужбина и те все повече предпочитат Сочи.

Водещото заглавие на "Новинар" е посветено на аварията в енергосистемата на Турция вчера. "Енергиен хаос в Турция, токът спря в цялата страна".

"24 часа" информира с водещото си заглавие:"София е най-добрият град за живеене, според осмата по ред класация на вестника и "Дарик" радио. На второ място е Пловдив, на трето - Бургас. За най-красив беше обявен Асеновград.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени