Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия, адвокат и обвиняем са жертвите от стрелбата в Съдебната палата на Милано

| обновено на 09.04.15 в 18:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общо три са жертвите и двама са ранените от стрелбата днес преди обед в Съдебната палата в Милано. Убиецът е задържан.

Според главния прокурор на Милано Едмондо Брути Либерати, обвиненият в измама за банкрут предприемач Клаудио Джардиело вероятно е влязъл през служебен вход с фалшива карта. От своя страна правосъдният министър Андреа Орландо каза, че всички системи за сигурност са действали, но пропуските в тях обаче трябва да бъдат добре проучени. Магистрати уточниха, че предприемачът е действал преднамерено. Стрелял е общо 13 пъти, с начало в съдебната зала на процеса, свързан с неговия случай. Застрелял е адвоката си при разпра с него, ранява двама от обвиняемите, единият от които - Джорджо Ерба почина по-късно в болница. След стрелбата в съдебната зала, Джардиело слиза на втория етаж. Пътьом стреля в крака на ревизор и убива в кабинета му съдията Фернандо Чампи.

В създалата се паника,  убиецът се е укривал близо час в Съдебната палата и успява да избяга с мотор. Задържан е в селището Вимеркате на 30 км от Милано. След престой в полицейския участък, той бе откаран с линейка в болница, причините за което не се съобщават.

Стана известно, че Джардиело обяснил деянието си като отмъщение. Премиерът Матео Рeнци очаква пълна яснота по случилото се. Президентът на Италия Серджо Матарела свика на извънредното заседание Висшия съдебен съвет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна