Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК няма категорична позиция за или против конституционни промени в България

Евентуални конституционни промени в България не трябва да бъдат за сметка на скоростта на реформите в съдебната система, предупреди генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей. По думите й, Комисията засега няма категорична позиция дали е за или против промени в основния ни закон и очаква повече информация от правителството за обхвата им – важно е обаче те да не бавят реформите.

Дей участва в дискусии в Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент за ефекта от мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния.

На механизма за наблюдение трябва да бъде сложен край, той е изиграл своята роля и вече не изпълнява функциите си – особено на фона на често променящите се изисквания на Еврокомисията, настоя евродепутатът от БСП Илияна Йотова.

Колегата й от ГЕРБ Емил Радев поиска от Комисията да отговори ясно ще бъде ли прекратен механизмът и кога – и дали тя ще продължи да отчита нивата на корупция във всички страни - членки.

Че няма защо България и Румъния да бъдат специално откроявани в тази област бяха единодушни и други двама представители на управляващи и опозиция. Андрей Новаков от ГЕРБ се позова на последния доклад на Европейската сметна палата, според който делът на нередностите с еврофондове у нас е значително под средноевропейския. Георги Пирински от БСП цитира общия доклад за корупцията в Евросъюза – където България не е на върха на класацията.

Евродепутатите ни бяха единни и по въпроса, че няма никакви правни основания за обвързване на мониторинга с Шенген.

Бившият вицепремиер и правосъден министър Зинаида Златанова подчерта нуждата от широк политически консенсус за съдебната реформа – какъвто според нея в момента няма дори в средите на управляващите.

Ще има опити за блокиране на реформите в сектора, предупреди съветникът на баварското правителство Хелмут Палдер, който от години консултира властите у нас. Според него България сега върви в правилна посока, но ако правителството си позволи отстъпление, ще загуби даденото му доверие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна