Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богинята на Луната Чан-О и десетте слънца

БНР Новини
Един от лунните кратери е назован на богинята; а китайската космическа програма за мисии до Луната, започната през 2003 г., носи същото име.

Една древна китайска легенда разказва как веднъж над земята се издигнали десет слънца. Горещината на лъчите им причинила истинско бедствие за хората. Тогава Великият стрелец И свалил със стрелите си девет от слънцата и за награда получил хапчето на безсмъртието. Стрелецът решил да не изпива веднага хапчето, защото искал да го раздели със съпругата Чан О. Но един от учениците на И разбрал за наградата и решил да открадне хапчето от своя учител.
И така, докато Великият ловец И бил на лов, той влязъл с взлом в дома му и поискал от жена му хапчето. В бързината Чан О не могла да измисли къде да скрие вълшебния дар и решила да го сложила под езика си. А после, без да иска, го глътнала! Веднага излетяла към небесата и спряла на Луната, за да бъде по-близо до съпруга си. Там е и до днес, заедно с верния си приятел Големия китайски заек.
Всяка година, по време на ежегодния „Есенен фестивал на плодородието“ китайците и виетнамците почитат лунната богиня Чан О. Те правят открити олтари и поставят върху тях „лунни кексчета” – малки пастички с плътен пълнеж от червен боб или паста от лотосови семена и всички заедно се молят, богинята да им даде любов, рожба, здраве и добро бъдеще.
Още истории от древни времена можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна