Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Ренци призова за борба срещу трафикантите на хора през Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Италианският премиер Матео Ренци проведе извънредно съвещание на министерския съвет във връзка с трагедията с потъналия плавателен съд с бежанци на 120 морски мили от остров Лампедуза. На рибарското корабче, потеглило от бреговете на Египет, се предполага, че е имало към 700 души. Според италианските власти до момента са спасени 28 души, а според малтийските - 50. Намерени са телата на 24 имигранти.

На специална пресконференция Матео Ренци изрично подчерта, че драмата се е разиграла при наличието на португалски търговски кораб, притекъл се на помощ. При неговото наличие вероятно бежанците се скупчват на едната страна на превозващия ги плавателен съд и предизвикват потъването му.

Ренци обясни, че причината не е в хората, бягащи поради някаква причина към Европа, а в криминалните организации, занимаващи се с трафик на хора. Ето защо, подчерта дебело той, проблемът трябва да бъде разрешен от неговия корен чрез добре организирана дейност от всички заинтересовани страни. Италия не може да бъде оставена сама в нейната борба за човешко достойнство, каза още Ренци и призова за извънреден Европейски съвет.

Ако в действителност
се установи, че броят на загиналите при днешния инцидент бежанци е бил около 700 души, то това ще е най-голямата трагедия, разиграла се Средиземно море. В спасителните дейности участват 18 кораба (7 от тях - на италианските военноморски сили) и два хеликоптера.

Статистиката сочи, че досега властите са задържали 937 нелегални превозвачи, а само за последната седмица Италия е подслонила 11 000 бежанци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна