Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните и вътрешните министри от ЕС търсят решение на кризата с имигрантите в Средиземно море

| обновено на 20.04.15 в 17:13

Редовното заседание на европейските външни министри в Люксембург започна с минута мълчание за жертвите на поредната трагедия в Средиземно море. Темата беше добавена извънредно към дневния ред на заседанието, следобед към първите дипломати на страните от Евросъюза се присъединиха и министрите на вътрешните работи на 28-те, за да обсъдят общи политики за справяне с миграцията.

Върховният представител на Евросъюза за външната политика Федерика Могерини допусна възможност в края на тази седмица да бъде проведена и извънредна среща на върха по този въпрос и подчерта, че е време страните - членки да намерят начин да споделят отговорността за бежанците и търсещите убежище:

Това не е само въпрос на морална отговорност. Броят на хората, загинали в морето – не само онзи ден, но и през последните месеци и години, ни казва, че не можем да позволим това да се повтаря. Няма да предотвратим подобни случаи, ако не действаме последователно и с всеобхватни мерки. Това е и в наш интерес – тук става дума за доверието в Европейския съюз, който беше създаден около идеите за защита на човешките права, човешкото достойнство и живота на хората. Знам, че няма лесни решения на проблема, но отговорността трябва да е обща, заяви Федерика Могерини.

Италианският външен министър Паоло Силвери също подчерта, че проблемът с имигрантите не е само на Рим:

70 процента от нелегалните имигранти към Европа пристигат в Италия. Така че проблемът не може да е само на Италия. Уверен съм, че целият Европейски съюз ще разбере, че репутацията ни е заложена на карта.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц се обяви за спешното изготвяне на обща европейска система за имиграция. Шулц подчерта, че страните членки трябва да си поделят товара от нелегалните имигранти, а те на свой ред трябва да получат шанс за легално влизане в Европа. Като пример Шулц посочи лотарията със зелени карти за Съединените щати:

Искам подобна система и в Европа - да имаш шанс да влезеш, не гаранция. Това означава, че и на някои хора ще им бъде отказано. Но искам да имам надежда за законен достъп, вместо безнадеждност в ръцете на трафикантите на хора.

На кораба с мигранти, потънал край брега на Либия, е имало 950 души, заяви оцелял от корабокрушението бежанец от Бангладеш пред прокурор в италианския град Катания. На борда е имало близо 50 деца и 200 жени. Трафикантите заключили хората в трюмовете и им попречили да напуснат кораба, казва оцелелият бежанец. По-рано италианските власти съобщиха, че според оцелели на кораба е имало 700 души. Засега, по данни на италианските власти, загиналите са 24, 28 са спасени.

Обстановката в Либия и възможностите за нормализирането ѝ чрез политически диалог са другите основните теми на Съвета по външни работи. Първите дипломати обсъждат и събитията в Йемен, както и отношенията на Евросъюза с източните му партньори и със страните от Латинска Америка и Карибския басейн. България е представена от външния министър Даниел Митов.

Европейският комисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос трябваше да посети днес Сеута и Мелиля, двата испански анклава в Мароко, през които много африканци се опитват да влязат в Европа. Аврамопулос обаче отмени визитата си, за да присъства на срещата на външните министри на страните от Европейския съюз, предаде Франс прес. Последната трагедия в Средиземно море е брутално напомняне, че са необходими смели мерки за справяне с кризата с имиграцията, подчерта гръцкият еврокомисар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна