Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Окръжния съд във Велико Търново продължава делото срещу стрелеца от Лясковец

При закрити врата в Окръжния съд във Велико Търново днес продължава делото срещу стрелеца от Лясковец Петко Петков. Той е подсъдим за умишлено убийство на командоса Емил Шарков и в опит за убийство на петима негови колеги при проведената през март миналата година специализирана полицейска операция за арест и изземане на незаконното му оръжие.

54-годишният Петков не се признава за виновен и твърди, че е стрелял, за да се зашити от нападатели: Напълно съм невинен и ще го докажа.

Заседанията са насрочени от 7-и  до 22-ри май и за тях са призовани 100 свидетели и вещи лица. Сред свидетелите са бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и командирът на Специализирания отряд за борба с тероризма Георги Гайков. Родителите, съпругата и детето на убития Емил Шарков са частни обвинители в процеса и са предявили на Петков искове за 380 хиляди лева обезщетения. Ето какво очаква от делото Емил Шарков-старши, баща на загиналия командос: Истината да се намери, независимо каква е тя.

Частни обвинители в процеса са и пострадалите при акцията спецполицаи, но само един от тях е подал иск за 50 хиляди лева обезщетение.

Делото се гледа при закрити врата, защото в 19-те тома материали се съдържа класифицирана информация, а самоличността на баретите е държавна тайна, докато работят в Специализирания отряд на МВР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна