Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът почете жертвите на Втората световна война

| обновено на 08.05.15 в 15:33
Снимка: БГНЕС

Парламентът отдаде почит към загиналите и пострадалите през Втората световна война и осъди проявите на ксенофобия, екстремизъм и насилие. Декларацията на българското Народно събрание по повод на 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и Деня на Европа подкрепиха 141 депутати, а четирима бяха против. Не беше прието нито едно от предложенията за редакция на текста на декларацията на АБВ, БСП, "Атака" и незивисимия депутат Велизар Енчев.  

От Реформаторския блок подкрепиха декларацията. Радан Кънев заяви: Поддържаме тази декларация, защото тя е крачка към общ прочит на най-тежките моменти от европейската и националната ни история. Общ прочит, който липсва и която липса от много време насам тежки върху българското общество.

В началото на дебатите депутатът от АБВ проф. Георги Кючуков направи историческа ретроспекция на събитията, като заяви, че 80 процента от населението на земята е засегнато от войната, а българският народ има достоен принос в разгрома на фашизма, за да може Европа да бъде създадена постепенно и солидарно. АБВ предложи в декларацията да има и текст, с който да се отдаде почит към паметта на жертвите, дадени от съпротивителните движения в България, каза професор Кючуков: Отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, както и съпротивителните движения в България и Европа, извоювали победата над нацистка Германия.

От БСП гласуваха само трима депутати и те бяха против. БСП обяви, че декларацията няма да има "историческа достоверност и актуално политическо съдържание", тъй като не се подчертава ролята на Съветския съюз и антифашистката съпротива в България. Михаил Миков добави: Жертвите, дадени от антифашистката съпротива българи и в България, и в съпротивителните движения в цяла Европа, трябва да бъдат почетени. Народното събрание показва отсъствие на достойно отношение към историята и политически кураж пред нея, защото с тази декларация се игнорира приноса на антифашистката съпротива в Отечествената война и паметта на хилядите български участници в нея.


Според Янаки Стоилов, текстът на декларацията не е обективен: Принизява ролята на България в тази война, не представя цялостно и обективно историческите събития, в голяма степен обезличава днешното политическо значение на такъв акт.


От "Атака“ осъдиха решението на президента Росен Плевнелиев  да не вземе участие в честването на Деня на победата в Москва. Десислав Чуколов заяви: Смятате ли, че 70 години след този огромен конфликт, това е правилно? С каква цел е това? Не си ли давате сметка, че по този начин ти заставаш на страната на нацистка Германия, заставаш на страната на тези, които тогава са се били и заради които са дадени тези жертви. Той каза, че декларацията трябва да отчете двойната роля на тогавашните САЩ, Англия, Франция, както и да се осъди възраждането на нацизма под всякаква форма, прояви на нетърпимост към православието, оскверняване на паметници.

Независимият депутат Велизар Енчев настоя парламентът да отдаде почит и признателност към българските войни, загинали в Отечествената война: За съжаление и в нашата страна се правят опити за пренаписване на историята, като се омаловажава антифашистката борба в Царство България и участието ни в заключителната фаза на Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция. Но докато в Европа участниците във въоръжената съпротива срещу нацизма и фашизма се почитат като национални герои, десните сили в България обявяват българските партизани и политзатворници за антидържавни елементи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна