Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за купуване на нов тип изтребител ще бъде внесен в МС до края на следващия месец

Генерал-майор Румен Радев и министърът на отбраната Николай Ненчев
Снимка: Добромир Видев

Проект за купуване на нов тип изтребител за Българската армия ще бъде внесен в Министерския съвет до края на следващия месец. Това обяви министър Николай Ненчев след заседание на парламентарната комисия по отбрана. Командването на бойната ни авиация вижда възможност ресурсът на изтребителите МиГ-29 да бъде удължен до средата на 2016 година.

Удължаването на ресурса на изтребителите е било идея на Военновъздушните сили и е само една от мерките, за да бъде решен въпросът за охраната на въздушното пространство, каза командващият Военновъздушните сили, генерал-майор Румен Радев:

Към момента единственият начин ние да сме в състояние да носим това дежурство до средата на следващата година, това е продължаване на ресурса на двигателя на самолет МиГ-29, изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никакви финансови средства. Единственият начин за решаване проблемите с въздушния суверенитет и дежурството по "Еър полисинг", това е незабавно стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че освен удължаването на ресурса, ще има и ремонт на изтребителите, за което се надява да има споразумение с Полша. Обичайно, без подробности, Ненчев обяви:

Взехме решение, внасяме проект за нов, многоцелеви самолет в Министерския съвет и започваме процедура по неговото придобиване.

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов каза, че вероятно ще става въпрос за 16 изтребителя, на стойност милиард и половина лева:

Става дума за повече самолети, защото при сумата от 600-700 милиона лева ставаше дума за осем плюс един. А сега в момента говорим за една ескадрила от порядъка на около 16 самолета.

Инициативата на министър Николай Ненчев за нов тип боен самолет обаче не би срещнала подкрепата на премиера.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна