Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската народна партия губи позиции в общинските избори

| обновено на 25.05.15 в 11:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Испания Народна партия записа най-слабия си резултат на общинските избори в Мадрид от 24 години насам. Тя печели най-много места в общинския съвет, но вероятно ще изгуби управлението на столицата, защото лявото движение "Подемос" се очаква да се коалира с други партии и да формира мнозинство, предаде Ройтерс.

Движението "Подемос" затвърди позициите си на регионалните избори, след като се класира на второ място във вота за общински съветници в Мадрид и на първо място в Барселона, където издигна обща листа с движението "Възмутените". След обявяване на предварителните резултати лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас заяви:

Вероятно тези дни ще бъдат началото на промяната. След европейските избори обявихме, че е възможна промяна в Испания и ето, че това вече е факт. Смятам, че тази пролет на промяната ще ни донесе победа срещу Народната партия на изборите през ноември.

В Мадрид и в Барселона не се гласува директно за кмет. Избират се общински съветници, които посочват новия градоначалник. Очаква се това да се случи в следващите дни след сложни пазарлъци между общинските съветници.

Изборите в над 8 хиляди кметства и 13 регионални парламента се смятат за барометър за националните избори в края на годината, коментират световните агенции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна