Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДНСК се готви да премахне незаконната махала в с. Марчево

Снимка: БГНЕС

Дирекцията за национален строителен контрол се готви да премахне незаконната махала в с. Марчево, община Гърмен, съобщава регионалното министерство. 124 са заповедите за премахване на незаконни строежи, извършени от роми, се посочва от министерството.

124-те заповеди за премахване на незаконни строежи в  местността  „Падарката“, в землището на гърменското село Марчево, са влезли в сила преди 3 години и строителният контрол ще започне действия по премахване на постройките, съобщават от регионалното министерство. От позицията на ДНСК става ясно, че принудителното премахване е спряно през декември 2013 г. до решаване на жилищния проблем на засегнатото население.

Строителният контрол е отправил и официално запитване до областния  управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на община Гърмен Минка Капитанова дали е осигурено настаняване на лицата, които обитават незаконните постройки.

ДНСК отново ще отправи покани за доброволно премахване на незаконните постройки. Ако не бъдат предприети действия, ДНСК ще започне процедура за избор на изпълнител за принудително премахване.
 
Жители на няколко села в община Гърмен трети ден протестират заради кражби и нападения, извършвани от роми, обитаващи махалата. Местните дадоха едноседмичен срок на незаконно настанилите се да бъдат изселени, като заплашиха с гражданско неподчинение.

.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна