Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официалното посещение на Владимир Путин в Италия започна от Експо 2015 в Милано

Официалното посещение в Италия на руския президент Владимир Путин тръгна от изложението Експо 2015 в Милано с около 50 минути закъснение. Там го посрещна италианският премиер Матео Ренци.

Церемонията по пребиването на Путин в Италия започна с издигане националните знамена на Италия и Русия в централната зала на Експо 2015 в присъствието на министри, политици, на други официални лица и на много гости. Събитието е посветено на празника на Русия днес на Експо 2015.

В приветственото си слово Путин обърна внимание на историческата и културна връзка между Италия и Русия и обясни значението на мотото на универсалното изложение. По темата за изхранването и по енергийните въпроси той получи подкрепата на премиера Матео Ренци, който също изтъкна значението на културния обмен между Русия и Италия, цитирайки Достоевски. Ренци и Путин ще разгледат павилиона на Русия и на Италия, след което двамата ще проведат съвместен разговор, последван от пресконференция.

Матео Ренци е първият европейски лидер, с когото Путин разговаря след срещата на Г-7 в Германия, което е знак за необходим диалог с руската страна по много световни и европейски въпроси, на които Италия държи. В тази посока ще протече и пребиваването на Владимир Путин по-късно днес в Рим, където ще се срещне с италианския президент Серджо Матарела и след това във Ватикана с Папа Франциск. Програмата предвижда вечеря на Путин при Силвио Берлускони.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна