Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Поисканото отлагане на поскъпването на тока от първи юли, е водеща тема тази сутрин за вестниците "Труд","Стандарт","Сега","Дума" и "Земя".

"По заръка на Борисов отлагат поскъпването на тока", пише в уводното си заглавие "Труд".

"Стандарт" допълва темата с казаното от министър-председателя, че 20% увеличение на цената за бизнеса е много.

На челно място "Дума" предупреждава, че миньорите и бизнесът са готови на протести заради цената. Цели отрасли са заплашени от фалити, допълва изданието.

По темата вестник "Сега" добавя: Борисов натиска за отлагане на по-високите цени на тока. За пореден път се очертава политически контрол върху уж независимия регулатор, уточнява публикацията.

"24 часа" открива днешния си брой с информацията, че все повече българи купуват само стоки с намалени цени и уточнява: 17% от продажбите у нас на промоция. Часовият вестник помества и интервю със социалния министър Ивайло Калфин, който заявява: "Бедност не се бори със социални помощи".

В "Труд" е публикувано интервю с един от синдикалните лидери в МВР Галентин Грозев, в което заявява, че протестът е единствен изход за решаването на проблемите. Полицаят днес не знае утре колко ще му платят, казва пред "Труд" Галентин Грозев.

"Новинар" и "Монитор" акцентират на разкритието за изнесените от квестори отговори на тестовете за матурите. Изданието отделя място на в публикацията си и на друга важна тема от сферата на образованието за наказания и на родители, ако уронват престижа на учители.

За рекорд, поставен от Комисията по гражданска конфискация, пише в уводния си материал "Преса" и уточнява, че по искане на Комисията съдът е наложил безпрецедентен, според изданието, запор на имущество на банкера Цветан Василев. Общата стойност на запора е 963 милиона, уточнява "Преса".

Повечето централни издания днес продължават темата за взрива край Анево, като публикуват информация за разпоредената от военния министър Николай Ненчев проверка за това, действително ли на полигона са изпробвани оръжия, предназначени за Сирия. "Николай Ненчев изненадан за българското оръжие в Сирия", е акцентът по темата на "Труд". "Армията по следите на оръжията от Анево, пише "Монитор".

"24 часа" съобщава за внесения в съда обвинителен акт срещу шофьора, прегазил 6-годишно дете в Панагюрище през април, както и за предстоящото утре дело във Върховния касационен съд срещу шофьора, убил 4-годишно момченце в пешеходна зона в Стара Загора миналата година.

Изданията отделят място и на проведеното вчера гласуване за оставането на Георги Кадиев в парламентарната група на БСП. Вестник "Сега" публикува интервю с депутата Мая Манолова, която казва: "Щеше да ме е срам, ако бяхме изключили Георги Кадиев".

Приключилият първи етап от ремонта на магистрала "Тракия" и започналата реконструкция на площад "Руски паметник" също са сред темите във вестници.

Място в днешната преса е отделено и на желанието на бизнесмена Васил Божков да помогне на ЦСКА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна