Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентски пленер "В духа на Майстора" в кюстендилското село Шишковци

Художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" инициира Студентски пленер в кюстендилското село Шишковци. Началото беше поставено през 2014 година. Проектът се реализира в село Шишковци от 12-и до 26-и юни 2015 г. В него участват 18 студенти от Националната художествена академия, специалности "Живопис" и "Скулптура". 

На 13-и юни участниците посетиха Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" и се запознаха със забележителностите на град Кюстендил. Пленерът беше официално открит в къщата-музей "Владимир Димитров – Майстора" – с. Шишковци. 

Положителният отзвук от събитието затвърди убеждението, че взаимоотношенията между студентите и жителите на Шишковци са оставили трайни следи у всички тях. Невероятната природа на Кюстендилския край, запленила Майстора, се е превърнала в извор на вдъхновение и за младите творци. Това именно провокира желанието у студентите и техните преподаватели от катедри "Живопис" и "Скулптура" в НХА да се постави началото на студентски проект "В духа на Майстора", вече спечелен и утвърден от МОН, разказват организаторите на събитието.

Студентката Галя Благоева, участвала в миналогодишния пленер, споделя: Като попаднеш на едно такова място като село Шишковци, такова преживяване засилва вярата, че България е жива, че българският дух е жив. Такива места са като пламъчета, които сгряват. Има нещо, което е съхранено тук – добротата на хората, тяхната сърдечност, радостта им от всяко утро. Това сигурно е забелязал и Майстора. Студентите ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле.

На 19-и юни от 19.00 ч. студентите ще се срещнат с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители "Поезия и музика край Струма" в с. Шишковци, организирана от Народно читалище "Асклепион 1998" – гр. Кюстендил.

На 26-и юни от 18.30 ч. в залите на ХГ "Владимир Димитров – Майстора" ще бъде открита изложба на студентските творби, създадени по време на пленера.

На 26-и юни от 17.00 ч. участниците в пленера и гостите ще имат възможност да присъстват и на фолклорния празник "Черешчица род родила" и демонстрациите на стари занаяти от Краището, част от Празника на черешата.

Пленерът се осъществява със съдействието на обществеността и кмета на село Шишковци.

Снимките са предоставени от ХГ "Владимир Димитров – Майстора".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна