Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява да бъде третирана като Италия и Гърция по отношение на бежанците

Никола Казаков-световен ден на бежанците
Снимка: БГНЕС

В навечерието на международния ден на бежанците страната ни получи 4 милиона евро за справяне с бежанския наплив и тяхната издръжка. Това стана след като бе договорено между председателя на Агенцията за бежанците Никола Казаков и европейските институции. Казаков посети бежанския лагер в столичния квартал „Военна рампа“.  През първата половина на 2015 година страната ни е приела 6000 бежанци съобщи Никола Казаков. От тях статут на бежанец са получили 2500 души, а над триста души са получили хуманитарен статут. Той обаче посочи, че капацитетът на страната ни е пред изчерпване 

От една страна ние откликваме на проблемите на бежанците, предоставяме им закрила, устройваме ги, но в същото време се притесняваме за тяхната съдба. Знаем, че им е много трудно, че бягат от войната, бягат от изтезания, бягат от мъчения.

Страната ни подкрепя идеята за квотното разпределяне на бежанците сред останалите държави от ЕС и настоява да бъдат намалена предлаганата за България квота за бежанците каза пред БНР Никола Казаков:

Българската държава подкрепя принципа на солидарността. В същото време в предложението на Европейската комисия беше записано, че Италия и Гърция са близо до военни конфликти, при тях има засилен миграционен натиск и това ги прави по-уязвими като държави. Ние бихме искали и България да бъде причислена към тези държави, тъй като никой не трябва да забравя основната, и най-голяма сухопътна граница между Европа и Турция. Това е сухопътната граница на България. Ние също сме уязвима държава и сме подложени на силен миграционен натиск.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна