Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Намаляването на разходите в енергетиката няма да доведе до съкращения

Теменужка Петкова, Васил Велев, Пламен Димитров

Намаляването на административните разходи в държавната енергетика с 10 процента няма да доведе до намаляване на персонала, обяви министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите и бизнеса.  Тя посочи, че резерви ще се търсят в разходите за външни услуги:

Говорим за оптимизиране на разходите за външни услуги, които разходи са в размер на 257 млн. лева за 2014-та година. Ще търсим резерви в тези разходи. Тези разходи включват консултантски услуги, договори за абонаменти, за ремонти и така нататък. Това са разходи, които ние смятаме, че има въможност да бъдат оптимизирани. Категорично не става дума за съкращаване на хора и намаляване на разходите за персонал.

1919 лв. е средната заплата в сектора, а най-високите възнаграждения по 3630 лева са на двамата главни инженери на 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй".

Бизнесът, за разлика, от синдикатите смята, че може да се пести от персонал и заплати, обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Продължаваме да смятаме, че може да се оптимизира числеността на персонала, може би не като се съкращават хора, но като не се назначават нови и като се закриват свободните работни места. Това е добре за самите компании държавни в електроенергетиката, защото след като сме прокламирали, че се стремим към електроенергийна борса, към наистина свободен пазар, в това си състояние на този свободен пазар някои от тях няма да оцелеят и ако от сега не започват да оптимизират разходи, да повишат ефективността и производителността на един зает, ще ги изхвърли пазарът и ще фалират.
 

Резултатите от протеста днес са впечатляващи, каза още Васил Велев, а на въпрос дали ще продължат тези действия , обясни, че това ще  зависи от действията на държавата  и от мерките които ще бъдат предприети.  

Президентът на КНСБ Пламен Димитров отново повтори настояването на синдиката  да се създаде специален фонд , който да изпълнява ролята на буфер в системата. Във връзка с предстоящата либерализация на пазара трябва да участват не само държавните дружества както е сега, коментира синдикалистът:

Всички стигнахме до извода, че сякаш няма алтернатива изграждането на този фонд, който коментираме вече няколко дена, предложен от нас, в който да бъдат акумулирани всички средства по разрлични начини и канали с оглед скъпата енергия да бъде изкупувана от тези американски централи и от ВИ-тата след оптимизация, както казах, от този фонд и да бъде разтоварен НЕК от това задължение. Това е изключително важно, ако искаме устойчивост на системата напред във времето и за нас първото решение минава от там.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна