Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При пътуване в Гърция, заради необходимостта да имаме повече евро в брой, трябва да бъдем по-бдителни

Снимка: архив

Заради необходимостта да имаме повече евро в брой, когато пътуваме в Гърция, трябва да бъдем по-бдителни заради джебчиите и да не получим фалшиви банкноти. 
Най-често фалшивите са 50 и 200. Фалшиви 20, примерно, аз лично не съм виждал и под 20, обясни Благовест Белев от една от големите финансови къщи у нас. 
При еврото много трудно се фалшифицира водният знак, който е гравиран от вътрешната страна на хартията и се вижда ясно на светлина: 
Обикновено там слагат разни прозрачни нишки, но се вижда, че е нишка, а не е гравирано. Друго нещо, обикновено е холограмата, има фалшификати с добри холограми и вече основно нещо е на пипане, дали не са прекалено хартиени, прекалено пластмасови. Много често фалшификатите ни са сякаш пипаме гланцирана хартия на списание или са по-хартиени, картонени. 
Ако получим фалшива еврова банкнота и се опитаме да платим с нея, няма да бъдем наказани, но изгубим парите: 
Със сигурност те са длъжни да я задържат и по-добре за нас да я дадем, тъй като иначе нарушаваме закона.
Въпреки спада на еврото на международните пазари, в обменните бюра курсът му остана стабилен, допълни от своя страна Димитър Шуйцов от друга голяма финансова къща: 
Това ще се отрази само ако, примерно, даден човек иска да обмени друга валута спрямо еврото, например долари, тъй като левът е фиксиран спрямо еврото. Курсът винаги е един и същи. Там няма как да се получи разминаване каквото и да се случи с еврото.
Според експерта, международните пазари са били готови за подобно стечение на обстоятелствата в Гърция и след първоначалните загуби за единната валута, тя вече е стабилизирала цената си. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна