Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорите от Сливенския драматичен театър предлагат театрално зрелище на открито по творби на Иван Вазов

Снимка: Ивайло Михайлов

Актьорите от Сливенския драматичен театър предлагат театрално зрелище на открито по творби на Иван Вазов, наречено "Дядо Вазов гледа". Тази вечер, на Сливенския събор под звездите, ще има и концерт на градския Ансамбъл за народни песни и танци.

"Не е важно какво гледа дядо Вазов, а какво вижда" - казва постановчикът Борислав Чакринов. А той вижда нас - такива, каквито сме били, и такива, каквито сме. В зрелищния спектакъл "Дядо Вазов гледа" - един епичен разказ по "Чичовци", "Под игото" и "Хъшове" - има много патриотичен патос в героичния и комичния му образ и скепсис, но и надежда да открием пътя и посоката:

Като се оглеждам наоколо, си давам сметка, че поводите за патриотизъм не са чак толкова много. Но в същото време и крайният нихилизъм, който се лее отвсякъде, също по никакъв начин не е продуктивен. Много от нещата, които ни се случват като съдба на нацията, са закодирани и в по-близкото ни, но и в по-далечното ни минало. Едно от нещата, които днеска ни липсват, е усещането за посока. За какво са всичките усилия по пътя, ако това е пътят, ако той води нанякъде, ако целта на тоя път не е само през граница.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени