Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С вятър в косите и блясък в очите премина A to Jazz 2015

БНР Новини
Снимка: Моника Александрова
Завърши фестивалът A to Jazz. Хубавото време и интересната програма привлякоха публика от всички възрасти. В продължение на три вечери сред зеленината на Южния парк всички се наслаждаваха на магията на джаза. Малко преди началото надникнахме зад кулисите благодарение на певицата и актриса Славена Даскалова. Ето какво сподели тя:

Емоцията е силна, а вълнението огромно. Това е петото издание на този прекрасен фестивал, на една сцена сме с толкова добри български и чуждестранни музиканти,което е голяма отговорност за нас. Аз и моите колеги сме заклети фенове на A to Jazz – идваме всяка година и това, че сега ние го откриваме е страхотно удоволствие. През годините той събра в София невероятни музиканти, които публиката видя безплатно – това го прави един уникален форум.

Връщаме лентата назад, когато се е зародила идеята A to Jazz.

Моите съмишленици и аз решихме да представим джаза на емблематично място в центъра на София, каквото е Докторската градина –
разказа основателят Петър Димитров. – Така това аристократично зелено кътче се превърна в първата сцена на фестивала. Разположено точно срещу музикалното училище, то е пряко свързано с неговите възпитаници от десетилетия насам. Лека-полека колелото на времето се завъртя и стигнахме до петото издание на фестивала.

СнимкаДокато публиката се наслаждаваше на изпълненията на Славена Даскалова и Jazz Orpheus, Божидар Василев от DAYO разкри повече за групата, чието име в превод от етиопски означава „радостта пристига”:

Събрахме се през октомври 2014 г. Всичко се случи спонтанно, в момента сме петима. Съвсем скоро разбрахме, че ще свирим на фестивала. Много сме щастливи, че ни поканиха, защото хедлайнерите са ни любимци и са оказали голямо влияние върху музиката ни. Моят личен фаворит е Рой Харгроув. Следя изявите и на българските изпълнители – „Mетафоrmoза”, „Фънки Миракъл” и др.

Официално фестивалът започна с качването на Durty purchase на сцената. Групата отбеляза своята 20-годишнина със специално подготвена за юбилейното издание на фестивала програма, която се отличаваше с еклектичния си подход.

Всички присъстващи с нетърпение очакваха появата на американския тромпетист Рой Харгроув. Носителят на две награди „Грами” и неговият квинтет сложиха край на първата вечер от музикалното приключение A to Jazz.

СнимкаВтората вечер възроди позабравената традиция да има диджей шоу по време на фестивала. Тази година то дойде от страна на Sirius & Methodical – диджеи, силно ориентирани към джаз и неосоул музиката. Очарованието от един музикален форум не би било пълно без нови лица. Учениците от музикалното училище в столицата – Zonyo & friends – получиха бойното си кръщение на сцената на A to Jazz. След младоците видяхме формация с дългогодишна история. Христо Йоцов квинтет зарадва публиката с парчета от своя авторски проект Jazzball, а чаровната Белослава придаде още по-голямо обаяние на цялата вечер. Вторият ден приключи като първия – отново с носител на „Грами”. Чухме Кени Гарет и неговия квинтет.

„Всичко е възможно!” – това е мотото на една от най-свежите родни формации „Фънки Миракъл”. На 05.07 тя го доказа на сцената на A to Jazz, показвайки богатата си стилова палитра. Хип-хопърите Bobo & The gang дадоха по-различен облик на последната фестивална вечер. Последвани от „Mетафоrmoза” – група, която също не се помества в определени рамки, цялата вечер предвещаваше идването на Хосе Джеймс - световноизвестния вокалист, който се впуска от стил в стил с лекота. А как се стори петото издание на фестивала на публиката?

За втора година идвам на A to Jazz – сподели Миряна Найденова от София. – Много ми харесва и мисля, че той предлага по нещо за всеки музикален вкус. За мен езикът на джаза е универсален. Самата аз работя по проекти, свързани с неговата популяризация, заедно с младата творческа организация „Груув ателие”. Не на последно място синът ми свири в групата на Славена Даскалова. Миналата година присъствах на всичките вечери и преживяването бе уникално.

Снимки: Моника Александрова и Борис Димитров

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна